2024.04.16., kedd - Csongor
Debrecen: 8o - 8o
Az ország 19 megyéjében

Lóhere, sör, zöld szín- így ünnepelnek az írek Szent Patrik Napján

Sztipán Orsolya | 2023. március 18. - 17:59
Lóhere, sör, zöld szín- így ünnepelnek az írek Szent Patrik Napján

Március 17-e az írek napja, vagy ahogyan ők nevezik: a Paddy's Day. Nagy várakozás előzi meg a vidám napot, amikor hatalmas ünnepségeket, felvonulásokat rendeznek az írek nemcsak ország-, hanem világszerte.

Néhány napja ünnepeltünk mi, magyarok, szerte a világban. Nemzeti ünnepünkről többek között itt is írt a frisshirek.hu. 

Március 17-e az írek napja. A nagy ünnepen egy, az 5. században élő római-brit misszionáriusra emlékeznek, aki keresztény hitet vallott, és megalapította az addigi pogány Írországban a kereszténységet. Ő volt Patrik. Március 17-én, halála napján 1631 óta hatalmas ünnepségekkel, felvonulásokkal emlékeznek rá Írországban és világszerte egyaránt.

Nem sokat tudni a szent életéről, de ami széles körben elterjedt információ róla az az, hogy valahol Dél-Wales-ben született, és 16 éves korában ír kalózok rabszolgájaként élt Írországban- írja az irishmirror.ie. Ez az időszak nagy hatással volt lelki életére, a megvilágosodást abban a hat évben olyan szinten élte meg, hogy áttért a keresztény hitre.

Húsz évesen visszaszökött a családjához, majd Európában utazgatva gyűjtötte a tapasztalatokat, és mint misszionárius tért vissza rabszolgaságának helyszínére, Írországba.

Szimbólumok: zöld, lóhere

Wicklow-ban szállt le a hajóról, majd, mint püspök folyamatosan tanított, és keresztelte az ír keresztényeket. Beszédeiben a lóhere szimbólumát használta a szentháromságra utalva annak három levelével.

Több csodát is tulajdonítottak Patriknak, így például a kígyók kiűzését az országból, bár ezzel kapcsolatban több írásos ellenbizonyítékot is találtak, amelyek szerint már a 3. század óta, sőt már a jégkorszak után sem is voltak kígyók Írországban.

Március 17-én Szent Patrik halálára emlékeznek az írek, arra a püspökre, akit soha nem avattak hivatalosan szentté.

Számukra azonban Szent Patrik a védőszent.

Hatalmas ünnepségeket szerveznek ezen a napon a tiszteletére. Első alkalommal Floridában került erre sor 1601-ben. New Yorkban 1762 óta tartanak felvonulást ezen a napon. 1789-ben, az ír lázadás idején a zöld szín viselését összekötötték Szent Patrik nevével, így a mai napig zöldbe öltöznek az írek március 17-én.

Hivatalosan 1903 óta ünnep a Szent Patrik nap, amikor az első felvonulást megrendezték, de az államilag is megszervezett felvonulás 1931-ben történt csak meg, Dublinban.

Így ünnepelnek Szent Patrik napján az írek

A vidám ünneplést nagyon várják az írek. A Guinness sörből óriási mennyiség fogy ezen a napon, volt olyan év, mikor 13 millió pintnyi ír "folyékony kenyér" csúszott le a torkukon, és ilyenkor talán még a rendőrök is elnézőbbek az alkoholos befolyáltsággal szemben a felvonulásokon, mint az év többi napján.

Az írek nyakában ilyenkor egy feles pohár lóg, hogy az ünnepség alatti alkoholizálásban ne az ivóeszköz hiánya okozzon gondot.

A lóhere, és maga a zöld szín viselete elengedhetetlen ezen a napon.

A frisshirek.hu arról is beszámolt, hogy Dunaföldváron is ünnepeltek a Pannonia Bio munkatársai.

Az írek ünneplését pedig ezen a videón nézhetik meg:

Fotók: St.Patrick's day facebook oldala, pixabay, Körtvési Katalin