2023.03.27., hétfő - Emánuel
Debrecen: 10o - 10o
Az ország 19 megyéjében

Huszonkilenc gólya nyerte vissza a szabadságát Hortobágyon

frisshirek.hu, 2023. március 15. - 17:30
Huszonkilenc gólya nyerte vissza a szabadságát Hortobágyon

A cívishir.hu írta meg, hogy sérüléséből meggyógyult, könnyen leváló nemzeti színű szalaggal megjelölt gólyákat engedett szabadon Hortobágyon egy hagyományőrző és Déri János, a Hortobágyi Madárpark igazgató-állatorvosa. Összesen huszonkilenc gólya nyerte vissza szabadságát az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 175. évfordulóján, 2023. március 15-én.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás
Déri János, igazgató-állatorvos írja Facebook-bejegyzésében, hogy "azok mehetnek, akik levizsgáztak.
Tudni kell életben maradni.
Ehhez 5 dolog kell:
"1. Elkerülni az elektromosságot. A villanyoszlopot és a légvezetéket is. Mert ráz. Ezt tanulják meg a túlélő röpde villanypásztorral szerelt villanyoszlopain. A röpdében ez a legmagasabb pont, ráadásul ismerős is, mert ilyeneken volt a fészek, ahol kikeltek a tojásból. Ezt nézték két hónapig, amíg kirepültek. Ide vágynak. Ha a legmagasabb, akkor oda fel kell szállni, mert onnan lehet legtávolabb látni, és legmesszebb kerülni a földön jövő-menő ragadozóktól, emberektől, autóktól. Ezért biztonságosnak tűnik, de ha rászállnak, kiderül, hogy nem az. Eddig jó volt, most megváltozott. Mert ráz.
2. Félni a sasoktól. A sas elveszi a kaját. Ha nem adod, megesz. Elfoglalja a legmagasabb pozíciót. Ha nem engeded, megesz. Azt csinál, amit akar. Ha beleszólsz, megesz. De van hosszú, hegyes csőröd, amivel meg tudod fenyegetni. Oda tudsz kelepelni, és vissza tudsz húzódni. Ha nem bántod, ő se bánt. De az adót fizesd meg, add csak oda a kajád egy részét, mert ami a császáré, az császáré.
3. Félni a lövéstől. A vadászoktól. Akik hosszú botokkal nagyon hangosan durrogatnak. Amikor jön a durrogatás, azután jön a hajkurászás, megfogás, ami nem jó. Minél nagyobbat szól, annál inkább nem jó. El kell onnan repülni jó messzire. Minél többen vannak, annál rosszabb. Ha bot van náluk, akkor az durran és az a nem jó. El kell kerülni őket. Messziről.
4. Félni az autóktól. Búg, dudál, világít, gyorsan megy, neked megy, elüt. Ha jön, akkor jön a hajkurászás és megfogás, ami nem jó. És ha megint jön, akkor megint jön az elmebaj.
5. Félni az embertől. Aki eddig enni adott, az most nem azért jön. Aki eddig jó volt, most megváltozott. Kifordult magából. Hajkurász és megfog, ami nem jó. Berak a sasokhoz. Durrogtat is. Sokan vannak, durrogtatnak már megint, el kell innen menni. És soha vissza nem jönni, és el kell kerülni, mert semmi nem jó, ami körülötte van. És soha ne fogjon meg, mert akkor kezdődik minden elölről."
Miért most, éppen március 15-én?
- teszi fel a kérdést Déri János. Válaszában elmondja, "azért, mert most jönnek meg a gólyák Afrikából. Napra pontosan. Ahogyan szintén napra pontosan augusztus 20-án indulnak vissza.

Megtisztelve ezzel nemzeti ünnepeinket. Ezért a gólya igazi magyar madár! Hungarikum!"

A kokárdát pedig megtisztelésünk jeléül kapják, jelképesen. "Nekik ez mindegy, nekünk nem. Mi is hordjuk de csak aznap, ők csak addig a pillanatig, amíg elengedjük őket. Nem akadnak fel vele sehova, mert pár méter után leesik."

Sérüléséből meggyógyult, könnyen leváló nemzeti színű szalaggal megjelölt gólyát enged szabadon egy hagyományőrző (b) és Déri János igazgató-állatorvos (b2) a Hortobágyi Madárparkban, ahol huszonkilenc gólyát engedtek szabadon az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 175. évfordulóján, 2023. március 15-én. MTI/Czeglédi Zsolt