2023.06.09., péntek - Félix
Debrecen: 19o - 19o
Az ország 19 megyéjében

Nagy Márton: Gyorsulhat az infláció letörésének üteme

frisshirek.hu, 2023. március 15. - 08:00
Nagy Márton: Gyorsulhat az infláció letörésének üteme

Jó úton haladnak az infláció letörésében Nagy Márton szerint, sőt, szerinte a csökkenés üteme egyre gyorsabbá válhat a következő hónapokban. A gazdaságfejlesztési miniszter erről a Világgazdaságnak beszélt, úgy értékelve, hogy januárban tetőzött az infláció, februárban pedig megkezdődött a mérséklődés. A kormány célja, hogy idén másfél százalékkal növekedjen a gazdaság, jövőre pedig újra kilőjön a GDP-bővülés.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Nagy Márton hangsúlyozta, hogy az infláció letörésével jól haladnak, a negatív gazdasági hatások ellensúlyozására már húsz intézkedést hoztak. Az infláció főleg kínálati tényezőkből fakad, így elsőként ezeket kell kezelni. 

Véleménye szerint decemberben volt a csúcspont, azóta már érezhető a folyamatos mérséklődés. A letörést meglátása szerint főleg az energiaárak csökkenése, az árfolyam stabilizálódása, továbbá az élelmiszereknél megfigyelhető túltermelési folyamatok segítik. A Gazdasági Versenyhivatal vizsgálata nagyban hozzájárult az árak letöréséhez, hiszen a vizsgálat miatt egymás után jelentik be áraik csökkentését az üzletláncok - szögezte le Nagy. Az utóbbi hetekben árat csökkentett a Lidl, az Aldi, a Spar és a CBA is.

"Hangsúlyozom, hogy a kormány továbbra is elkötelezett abban, hogy a szankciós inflációt letörje és egy számjegyűre szorítsa vissza az év végéig. A csökkenő infláció ráadásul megnyithatja a lehetőséget a jegybanki és piaci kamatok csökkentésének is"

– összegezte Nagy Márton.

Fotó: Orbán Viktor miniszterelnök, Varga Mihály pénzügyminiszter, Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke és Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter (b-j) az MKIK évnyitó gazdaságpolitikai fórumán Budapesten 2023. március 9-én. MTI/Koszticsák Szilárd