2024.04.16., kedd - Csongor
Debrecen: 8o - 8o
Az ország 19 megyéjében

"Technikai landolás" okozta Orbánék toszkán kiruccanását - itt a hivatalos magyarázat

frisshirek.hu | 2023. március 14. - 06:30
"Technikai landolás" okozta Orbánék toszkán kiruccanását - itt a hivatalos magyarázat

„Technikai landolás” során szállt ki Pisában Orbán Viktor a hazafelé tartó kormánygépből – ezt válaszolta az RTL megkeresésére a Kormányzati Tájékoztatási Központ. „Ahogyan Gulyás miniszter úr a Kormányinfón már világosan kifejtette, Orbán Viktor miniszterelnök hivatalos látogatáson volt Egyiptomban, onnan visszafelé egy technikai landolás során szállt ki egy olaszországi repülőtéren” – írták.

Feljelenti a miniszterelnököt Hadházy Ákos  - jelenlette be közösségi oldalán a független országgyűlési képviselő, aki szerint Orbán Viktor visszaélt hivatalával, amikor  amikor a tervezettnél másfélszer hosszabb útvonalra, ezer kilométeres kitérőre kötelezte a "honvédségi" utasszállító repülőgépet, mert kirándulni akart Toszkánába. Szerinte, aki elutasítaná a nyomozást ebben az esetben, nyilvánvalóan maga is hivatali visszaélést követ el. - írta a Frisshirek.hu.

Hivatali visszaélés miatt feljelentést teszek a miniszterelnök ellen

- közölte Facebook oldalán Hadházi Ákos. Az országgyűlési képviselő azért döntött így, mert az, hogy Orbán Viktor egy honvédségi utasszállítót kitérőre kötelezett a toscanai kirándulása miatt szerinte kimeríti a hivatali visszaélés fogalmát. 

A MINISZTERELNÖK ÉSZAK-OLASZ MAGÁNPROGRAMJA MIATT, A 160 FŐS UTASSZÁLLÍTÓ 2200 KM HELYETT 3200 KILOMÉTERT REPÜLT

- ami 1000 km-es kitérőt jelent. 

Pető György pilóta, légiközlekedési szakértő azonban az rtl.hu megkeresésére elmondta, hogy akkor beszélhetnénk technikai leszállásról, ha nem eleve eltervezett volt az út megszakítása, illetve ha Kairóból Budapestre szólt volna az útvonalterv, és legfeljebb néhány tíz kilométerre térnek ki, hogy leszálljanak egy repülőtéren. Ilyenkor azonban utas nem száll ki a gépből. Hozzátette: a technikai landolás célja lehet például, hogy a pilóta meggyőződjön arról, hogy nincs a repülés biztonságát veszélyeztető műszaki probléma. Ha Kairótól Pisáig szólt az útvonalterv, akkor az semmiképpen nem minősül technikai leszállásnak, az egy tervezett repülés. 

"A hatalom rájött, hogy ezzel az 1000 km-es kitérővel elég nagy bajban vannak és hogy még az ő jogrendszerükben is képtelenség megmagyarázni, hogy ez miért ne lenne nettó hivatali visszaélés.
Most kapkodnak és kitaláltak egy újabb hazugságot egy “technikai leszállásról”. Csakhogy: a technikai leszállás egy előre nem tervezett probléma, esemény miatti leszállás, esetleg hosszabb táv esetén üzemanyag felvétel is lehet az indok. DE 1) egyikre sem volt szükség 2) a GÉPNEK SEMMI KERESNIVALÓJA NEM VOLT OTT, ahol Orbán kiszállt, az 1000 km kitérőt SEMMI NEM INDOKOLTA. Csak a klasszikus hivatali visszaélés" - írja Hadházy Ákos Facebook-bejegyzésében.
Fotó: pixabay.com