2023.06.09., péntek - Félix
Debrecen: 18o - 18o
Az ország 19 megyéjében

Munkahelyek milliói kerülnek veszélybe, ha Európa elvágja a keleti együttműködés szálait

frisshirek.hu, 2023. március 13. - 17:04
Munkahelyek milliói kerülnek veszélybe, ha Európa elvágja a keleti együttműködés szálait

Még mélyebb gazdasági krízis lesz, ha ideológiai indíttatásból elvágják a kereskedelmi együttműködést az Európai Unió és Kína között, ezért továbbra is kulcsfontosságú a kölcsönösen előnyös, pragmatikus kapcsolat fenntartása - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Párizsban. Magyarország a francia Framatome szerepének további növeléséről tárgyal a paksi atomerőmű bővítésében, annak érdekében, hogy a német kormány ne tudja blokkolni az irányítástechnika szállítását - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn a franciaországi Flamanville-ben.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A tárcavezető a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetet (OECD) vezető Mathias Cormann-nal folytatott egyeztetését követően hangsúlyozta:

alapvetően azon fog múlni, hogy Európa ki tud-e evickélni a mostani, rendkívüli kihívásokkal teli időszakból, hogy a döntéshozók ideológiai megközelítés helyett képesek lesznek-e a józan ész talaján állva cselekedni.

"Ha az ideológiák fogják vezérelni a jövőben a gazdaságpolitikai döntéshozatalt, akkor a világ és benne Európa nem fog tudni úrrá lenni a nehézségeken. Ahhoz, hogy a világgazdasági válságot magunk mögött tudjuk hagyni, józan észre van szükség" - szögezte le.

Ezzel kapcsolatban üdvözölte, hogy az OECD és főtitkára azon kevés szervezet és vezető között van a világon, amelyek és akik "nem ideológiák foglyai", hanem "két lábbal a földön állva, racionális, reális, józan észre alapuló gazdaságpolitikát folytatnak".

Rámutatott, hogy a válságból való kilábalás nagymértékben azon fog múlni, hogy sikeres lesz-e az az ideologikus megközelítés, amely a gazdasági együttműködés elvágására irányul az EU és Kína között.

"Hogyha a gazdasági-kereskedelmi együttműködést ideológiák miatt a nyugat-európaiak vagy akár az amerikaiak kezdeményezésére elvágják, akkor az európai gazdaság még nagyobb bajba fog kerülni, és nemhogy nem fog tudni kijutni a gazdasági válságból, hanem még mélyebb recesszióba fog kerülni"

- fogalmazott.

"Európa elemi érdeke, hogy az elkövetkező időszakban is pragmatikus, mindkét fél számára hasznot hozó gazdasági együttműködést tudjon fenntartani Kínával" - tette hozzá.

Szijjártó Péter kiemelte, hogy ezt világosan mutatja Magyarország példája is, hazánk ugyanis lényeges találkozási pontja a német autóiparnak és a kínai elektromos akkumulátorgyártóknak, márpedig az EU politikai döntése nyomán 2035-től kizárólag elektromos járműveket lehet forgalmazni a kontinensen, és ehhez megfelelő mennyiségű akkumulátorra van szükség.

"Ma a világon a tíz legnagyobb elektromos akkumulátorgyártó vállalatból hét kínai, három pedig koreai. Ezért teljesen evidens, hogyha Európa elvágja a keleti együttműködés szálait, hogyha szétvágja valaki az európai-kínai együttműködés szálait, akkor az európai autóipar hatalmas kudarcot fog vallani az elektromobilitási stratégiával, és ez munkahelyek millióit fogja veszélyeztetni, ami nyilvánvalóan megengedhetetlen" - jelentette ki.

"Magyarországon az elmúlt években folyamatosan beruházási rekordok születtek (...), ezzel tudjuk megvédeni a magyarországi munkahelyeket. Azért tudtunk folyamatosan beruházási rekordokat dönteni, mert Magyarország kiváló találkozó pontja a keleti és nyugati vállalatoknak" - mondta.

A miniszter tudatta, hogy a találkozón szó volt az infláció letöréséről is, amiben szavai szerint a brüsszeli szankciók nem segítenek. Emellett szó volt az OECD esetleges jövőbeni bővítéséről, illetve arról is, hogy hamarosan elkészül a szervezet Magyarország-jelentése.

"Összességében az OECD és Magyarország együttműködése egy kölcsönösen tiszteletre alapuló, előnyös együttműködés. Az OECD képviseli azt a megközelítést, amely szerint a józan ész talaján állva kell gazdasági döntéseket hozni, mert egyébként sajnos a világgazdasági válságból való kilábalás nagyon nehéz lesz" - vélekedett.

Tovább növeljük a francia szerepvállalást a paksi atomerőmű bővítésében

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető a vállalat jelenleg is épülő atomerőművénél tett látogatásáról beszámolva kijelentette, hogy hazánk történetének egyik legjelentősebb beruházása, a paksi bővítés nem lehet sikeres francia együttműködés nélkül, hiszen az "erőmű lelkének" számító irányítástechnikai rendszert egy francia-német konzorcium gyártja.

"Legalábbis kellene, hogy gyártsa és leszállítsa" - hangsúlyozta, aláhúzva, hogy a német kormány még mindig nem hagyta jóvá a Siemens Energy részvételét.

"Ez abszolút nem tisztességes és nem fair magatartás Németország kormányának részéről, hiszen az energiaellátás kérdése nemzeti hatáskörben van, az energiaellátás biztonsága szuverenitási kérdés" - fogalmazott.

Hozzátette: ezért a kormány a francia Framatome szerepének további növeléséről tárgyal, hogy Berlin ne tudja tovább blokkolni az irányítástechnika érkezését.

"Annak érdekében, hogy nyugat-európai irányítástechnikai rendszer legyen a paksi atomerőműben, a magyar-francia nukleáris együttműködést tovább bővítjük, a Framatome szerepét pedig tovább növeljük a paksi beruházásoknál" - jelentette be.

Szijjártó Péter kitért arra is, hogy az ukrajnai háború és az arra válaszul elrendelt büntetőintézkedések miatt globális energiaellátási válság állt elő, miközben a klímaváltozás hatásai miatt egyre nő a nyomás a világon.

"A jövőben az energiaellátás terén két dolgot kell megoldani. Hogy legyen biztonságos, olcsó, hosszú távon jó előre kiszámítható energiaellátás, és mindez úgy történjen meg, hogy a környezetvédelmi szempontokat is figyelembe vegyük" - mondta.

"Teljesen egyértelmű, hogy ezt a két célt a nukleáris energia tudja kielégíteni"

- szögezte le.

A miniszter közölte, hogy Magyarország az atomenergia területén Európában fontos vezető szerepet tölt be, s tagja azon nukleáris koalíciónak, amelyet viszont egyértelműen az "észszerű energiapolitikát" folytató Franciaország vezet.

"A nukleáris energia terén fontos együttműködés jött létre Franciaország és Magyarország között, amelynek immáron gyakorlati következményei és leágazásai is vannak" - fogalmazott az MTI szemléje szerint.