2023.03.27., hétfő - Emánuel
Debrecen: 10o - 10o
Az ország 19 megyéjében

Hálapénz miatt kérnek börtönt egy hajdú-bihari orvosra

frisshirek.hu, 2023. március 01. - 12:14
Hálapénz miatt kérnek börtönt egy hajdú-bihari orvosra

A Hajdú-Bihar Vármegyei Főügyészség önálló intézkedésre jogosult személy által, üzletszerűen elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat két vádlott ellen, akik műtéti előjegyzés és vizsgálat elvégzése érdekében vettek át készpénzt - írta közleményében a hatóság.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A vádlott szakorvos munkaköri feladataiból adódóan egy egészségügyi szervezeti egység orvosai és szakdolgozói tevékenységének irányítása, ellenőrzése, a betegek napi gyógykezelésének elrendelése, műtéti időpontok beosztása, zárójelentések kiállítása volt a feladata a betegellátás mellett. A másik vádlott is egészségügyi szolgálati viszonyban állt, társa asszisztenseként dolgozott.

A szakorvos 2021. október 1-je és 2022. január 28-a között összesen 4 alkalommal vett át különböző összegű készpénzt és egyéb ajándéktárgyat 3 betegtől és 1 beteg hozzátartozójától

- ismertette az esetet közleményében az ügyészség. Az orvos olyan egészségügyi ellátásért fogadott el hálapénzt, amelyet az Országos Egészségbiztosítási Pénztár finanszírozott

Egyik alkalommal 5000 forintot vett át borítékban,

ezt átadta az asszisztensének, amelyet azt elfogadott. "Az elkövetők megszegték az egészségügyi törvény, a Magyar Orvosi Kamara és a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Etikai Kódexének vonatkozó előírásait" - fogalmazott az ügyészség, és kiemelték, hogy az ügyben a Hajdú-Bihar Vármegyei Rendőr-főkapitányság végzett nyomozást.

A vármegyei főügyészség a vádiratban a szakorvos vonatkozásában börtönbüntetés, míg az asszisztens kapcsán felfüggesztett börtönbüntetés és mindkét vádlottat érintően pénzbüntetés kiszabását indítványozta. Az orvos vonatkozásában továbbá indítványt tett arra, hogy a törvényszék tiltsa el őt a közügyek és az orvosi foglalkozás gyakorlásától - zárta közleményét a hatóság.

A kiemelt kép forrása: unsplash.com