2023.06.09., péntek - Félix
Debrecen: 20o - 20o
Az ország 19 megyéjében

A zsírdús étrend védtelenné teszi a szervezetet a túlevés ellen

frisshirek.hu, 2023. február 20. - 09:26
A zsírdús étrend védtelenné teszi a szervezetet a túlevés ellen

Tudósok állatkísérlettel mutattak rá, hogy a magas zsír- és kalóriatartalmú ételek az agy és a belek közötti kapcsolatot is összezavarhatják, ez pedig a kalóriabevitel szabályozására lehet rossz hatással - írta meg a Science Alert cikkét a hvg.hu.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A lap emlékeztetett, hogy több olyan kutatás látott már napvilágot, amely bemutatta, hogy a zsíros étrend komoly egészségkárosító hatással bír:

  • szellemi hanyatláshoz vezethez,
  • még a magzat agyát is roncsolhatja az anya túlzottan zsíros táplálkozása.

Egy friss tudományos eredmény arra világít rá, hogy a sok zsír az agy azon képességét is összezavarhatja, amely a kalóriabevitelünket szabályozza. A Journal of Physiology folyóiratban közzétett tanulmányban olvasható kísérletet patkányokon végezték el:

az egyes patkánycsoportok vagy egy, vagy három, vagy öt vagy 14 napig fogyasztottak magas zsír- és kalóriatartalmú étrendet.

Kiderült, hogy azon patkányok, amelyek a leghosszabb ideig éltek zsírdús "diétán", azoknál megszakadt a jelátviteli át az agy és a belek között. Ez ahhoz vezetett, hogy kevésbé tudta az agy szabályozni a kalóriabevitelt, mint korábban. Ennek az agy-bél közti kapcsolatnak fontos alkotóelemei a csillag alakú sejtek, azaz az asztrociták. Ezen sejtek felelősek a szervezetben azért, hogy fékezni tudják a táplálékbevitelt, és a bevitt ételmennyiséget szabályozzák.

A zsírban gazdag étrend hatására azonban érzéketlenné válhatnak feladatuk elvégzésére.

Az cikk figyelmeztet, hogy a zsíros étkezés első 3-5 napjában már topulni kezdenek az említett sejtek, 10-14 nap után pedig már nem is reagálnak az asztrociták, sőt a kísérletben úgy festett, hogy akkorra az agy kalóriaszabályozási képességi el is tűnik.

A kiemelt kép forrása: unsplash.com