2023.03.27., hétfő - Emánuel
Debrecen: 10o - 10o
Az ország 19 megyéjében

Hiába a tiltakozások, zöld utat kapott a debreceni akkumulátorgyár

frisshirek.hu, 2023. február 13. - 09:34
Hiába a tiltakozások, zöld utat kapott a debreceni akkumulátorgyár

Minden eddiginél szigorúbb feltételekkel adták ki a kormányhivatal a környezethasználati engedélyt a debreceni akkumulátorgyár építéséhez - közölte a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal hétfőn az MTI-vel. A kormányhivatal a jogszabályi előírások szerinti időpontban és tartalommal közzéteszi a határozatot a honlapján is: a határozat kivonata már elérhető, teljes terjedelmében pedig a döntés véglegessé válásakor, február 18-án lesz lehetősége közzétenni - írták, azonban jelenleg még a kivonat sem található fent a honlapon.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal által lefolytatott összevont környezeti hatásvizsgálati és egységes környezethasználati engedélyezési eljárás a legalaposabb hatósági engedélyezési eljárások egyike, amely garantálja, hogy a beruházásnak a lehető legszigorúbb környezetvédelmi feltételeknek kell megfelelnie:

A kiadott engedélyében a környezeti elemek, így például a talaj-, a levegő-, a természet-, a víz védelme, valamint a zajvédelem érdekében számos kötelezettséget írt elő a beruházó számára a kormányhivatal. Emellett a hatóság a döntésében több esetben a jogszabályokban meghatározottnál is szigorúbb határértékek betartását, és gyakoribb ellenőrzéseket írt elő.
A CATL 2022. november 28-án benyújtott kérelme alapján folytatta le

a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal az összevont környezeti hatásvizsgálati és egységes környezethasználati engedélyezési eljárást. Az eljárás február 13-án zárult le, a Debrecen Déli Ipari Parkba tervezett akkumulátorgyártó üzem minden eddiginél szigorúbb feltételekkel kapott egységes környezethasználati engedélyt. A döntés még nem végleges - tartalmazza a közlemény. A kormányhivatal a jogszabályi előírások szerinti időpontban és tartalommal közzéteszi a határozatot a honlapján is: a határozat kivonata már elérhető, teljes terjedelmében pedig a döntés véglegessé válásakor, február 18-án lesz lehetősége közzétenni - áll a közleményben.

A Telex azonban észrevette, hogy még a kivonat sincs feltöltve a weboldalra, pusztán egy november 30-i hirdetmény érhető ott el.

A debreceni CATL-gyár azóta forgatja fel az egész ország közéletét, miután január végén egy tettlegességig fajuló közmeghallgatást tartottak a városban a beruházás miatt, amelyről a frisshirek.hu-n is beszámoltunk. A Telex emlékeztet, hogy azóta számos tiltakozást tartottak Debrecenben, a tervezett létesítménnyel kapcsolatban pedig leginkább a kimagasló vízigény miatt aggódnak. Egy február eleji felmérés szerint

a debreceniek csaknem kétharmada elutasítja az akkumulátorgyárat.

A kiemelt kép illusztráció, rajta egy 2022. júniusi felvételen a debreceni ipari park látható, forrása: MTVA / Bizományosi: Oláh Tibor