2023.03.27., hétfő - Emánuel
Debrecen: 10o - 10o
Az ország 19 megyéjében

Három éven belül elkészül a kínai akkumulátorgyár Debrecenben

frisshirek.hu, 2023. február 11. - 19:50
Három éven belül elkészül a kínai akkumulátorgyár Debrecenben

Óriási indulatokat váltott ki Debrecenben és környékén a kínai CATL beruházása, amely a világ egyik legnagyobb akkumulátorgyárát építené meg a város határában, amelyre 320 milliárd forintos állami támogatást kaptak a kormánytól. Az akkumulátorgyár kapacitása a projekt befejezését követően várhatóan eléri a 100 gigawattórát, hogy ez mekkora léptéket jelent, azt tudni kell, hogy jelenleg Magyarország akkumulátorgyártási kapacitása 40 gigawattórát tesz ki - írja a 24.hu.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Az index.hu kérdésére elárulták, hogy az első létesítmények várhatóan három éven belül elkészülnek. Biztosították az aggódókat arról, hogy  állítják, talaj- és talajvízszennyezés nem várható.

„A számított levegőterhelése a túlbecslések ellenére, a telephelyen belül is az egészségügyi határérték alatt fog maradni. A projekt nem jelent környezeti és egészségügyi kockázatot”

– írták.

A vállalat azt is közölte, hogy telephelyeiken világszerte a „jó szomszéd” filozófiáját követik a gyárakat körülvevő közösségekkel, a helyi lakosok jólétét tekintik elsődleges szempontnak:

„számunkra Debrecenben a lakosság vízellátásának biztonsága az első helyen áll. Az üzem vízfogyasztása nem veszélyezteti a helyi ivóvízellátást. A lehető legkörnyezetbarátabb technológia alkalmazása miatt az üzem átlagosan 3378 köbméter/nap vízfogyasztást fog eredményezni, és számításaik szerint Debrecen jelenlegi vízfogyasztásához képest ez nem jelentős mennyiség”

– állították. Megírta a Frisshirek.hu is, hogy ezt az állításukat kérdőjelezi meg egy tanulmány, amit gyorsan levettek a kormányhivatal oldaláról, mert állítólag téves volt benne a fogalmazás, és javításra kérték a fogalmazóját. 

Hogy ez mennyire nyugtatja meg a helyieket? Nos, az előzmények tükrében semennyire. 

Fotó: Autonavigátor weboldala