2023.06.09., péntek - Félix
Debrecen: 19o - 19o
Az ország 19 megyéjében

Czomba Sándor: megkezdődik a Dunaferr-dolgozók januári bérkifizetése

frisshirek.hu, 2023. február 10. - 09:30
Czomba Sándor: megkezdődik a Dunaferr-dolgozók januári bérkifizetése

A Dunaferrt tönkretették a korábbi tulajdonosok, vállalatvezetők, a háború, az elhibázott brüsszeli szankciók és az energiaválság. Olyannyira, hogy már a dolgozók fizetése is veszélybe került, ami több ezer családot lehetetlenített volna el – közölte Czomba Sándor, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára közleményben pénteken.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Az MTI beszámolója szerint Czomba Sándor úgy fogalmazott, hogy a kormány ezt nem hagyta, Védelmi Bizottságot állított fel és felszámolót rendelt ki a céghez, aki megkezdte a vállalat helyzetének rendezését, a decemberi bérek kifizetése pedig már a Bérgarancia Alapból történt.

A helyzet megnyugtató rendezése érdekében a kormány Mészáros Lajos, Dunaújváros parlamenti képviselőjének javaslatára arról döntött, hogy hat hónapon keresztül kifizeti a Dunaferr dolgozóinak bérét.

Ez több mint 16 milliárd forintos átmeneti segítséget jelent, a januári béreket így már a következő napokban megkapják a dolgozók.

Tartós és hosszú távú megoldást azonban az jelenthet, ha a vasmű megbízható és stabil működést biztosító tulajdonost kap. A kormány ezen fog dolgozni a következő hónapokban, ugyanis így védhetők meg a családok, így védhetők meg a munkahelyek

– olvasható a közleményben.

Amint arról lapunk, a frisshirek.hu már beszámolt, Szabó Zsolt a város alpolgármestere is arról beszélt korábban, hogy a Dunaferr helyzetének megoldásához befektetőre van szükség, olyanra, aki „teljes terjedelmében” folytatja az acélgyártást Dunaújvárosban.

Hogyan jutott el eddig a cég? A történetet a frisshirek.hu folyamatosan nyomon követte:

  • az üzemeltető cég december elején csődöt jelentett;
  • a dolgozók a teljes bérük helyett csak kétszázezer forintot kaptak;
  • a kormány előállt egy Dunaferr-re írt rendelettel, ami lehetővé tette a felszámolási eljárás megindítását, és ideiglenes vagyonfelügyelő kihelyezését;
  • a rendelet megjelenését követő napon a Fővárosi Törvényszék hivatalból elrendelte a cég felszámolását, és döntött az ideiglenes vagyonfelügyelő kijelöléséről.

Fotó: Czomba Sándor államtitkár. MTI/Máthé Zoltán