2023.03.27., hétfő - Emánuel
Debrecen: 9o - 9o
Az ország 19 megyéjében

"Nem hagyjuk" - ismét tüntetett a debreceni akkugyár ellen a dühös tömeg

frisshirek.hu, 2023. február 09. - 21:30
"Nem hagyjuk" - ismét tüntetett a debreceni akkugyár ellen a dühös tömeg

Mintegy 500-an gyűltek össze az LMP csütörtök esti, debreceni tüntetésén, amelyet a kínai CATL tervezett óriásgyára ellen hirdettek meg. Ez volt az első párt által szervezett megmozdulás a városban. A demonstráción felvonultak az ellenzéki párt országgyűlései képviselői, a helyi ellenzéki képviselők közül a Momentum egyik önkormányzati képviselőjével találkoztunk - írta a hang.hu helyszínen lévő tudósítója.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Jármi Péter, az LMP megyei elnöke a tüntetésen arról beszélt, hogy nem csoda, ha „egymásba érnek a nemzeti konzultációk”, hiszen senki sem kérdezte a helyiek véleményét. Emlékeztetett, Orbán Viktor régebbi mondatára, ami a netadó elleni tüntetésen hangzott el, miszerint

a kormány nem kommunista, hogy a nép ellenében hozzanak intézkedéseket.

Kijelentette: ezért az LMP azt követeli, bizonyítsa, hogy a kormány ne legyen kommunista, ne építse meg a CATL a gyárát.

Kozma Éva mikepércsi édesanya itt is beszédet mondott, melyben felidézte, hogy a hatóságok csak maszatolnak, bármit kérdez. Papp László polgármesternek felróta, hogy a tiltakozók kifogásait anomáliának nevezte, sőt kikérte a magáét a fideszes influenszerektől, akik lehazaárulózták. 

Keresztes László Lóránt, az LMP országgyűlési képviselője szerint nem szabad hagyni, hogy a kormány idegeneknek feláldozza az ország, a debreceniek vízkincseit. Így is több helyen probléma a környéken az egészséges ivóvíz biztosítása, hiszen a gyár is egy városnyi vizet használ fel. Példaként a zengői civilek tiltakozását hozta fel, amivel sikerült megakadályozniuk a NATO-lokátort.  

„Ez lehet a Fidesz Bős-Nagymarosa”

Horváth Nándor László, a Debreceniek az akkumulátorgyárak ellen nevű szerveződés egyik tagja beszédében úgy fogalmazott, hogy

aki vezetésre törekszik, az nem megosztani akar. Az akar megosztani, aki uralkodni akar

– jelentette ki. Ők adták át a 12 ezer aláírást tartalmazó petíciót a demonstráció előtt Szekeres Antal debreceni jegyzőnek, ahogy a Frisshirek.hu is megírta. 

Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy az akkugyáraknak az elhasznált akkukat is fogadniuk kell.

Annyi gyárat telepít a kormány, hogy így akkumulátorgyár-hulladék lesz az ország

– jelentette ki. Ennek megakadályozására nyújtottak be országos népszavazási kérdést, hogy ne épülhessen több akkumulátorgyár Magyarországon az emberek véleménye ellen. Elmondta, tart attól, hogy a kormány minden erővel meg fogja ezt akadályozni, de akkor mennek tovább, és másik kérdést nyújtanak be. Emlékeztetett továbbá a Bős-Nagymarosnál tervezett vízi erőmű ügyére, amelyet az előrehaladottabb állapota ellenére sikerült megállítani, és a rendszerváltás szimbóluma lett. Bízik benne, hogy az akkumulátorgyárak elleni tiltakozás ezt az ügyet a Fidesz Bős-Nagymarosává teheti.

Fotó: youtube vágókép