2023.03.27., hétfő - Emánuel
Debrecen: 9o - 9o
Az ország 19 megyéjében

„Az állam szembe megy az emberek érdekeivel” - átadták a petíciókat az akkugyár ellen

frisshirek.hu, 2023. február 09. - 18:04
„Az állam szembe megy az emberek érdekeivel” - átadták a petíciókat az akkugyár ellen

Tizenkétezer aláírást tartalmazó petíciót adtak át a kínai beruházásban készülő akkumulátorgyár ellen tiltakozó civilek Debrecen jegyzőjének, Szekeres Antalnak csütörtökön este. A jegyző azt mondta, 30 napon belül válaszolni fog rá a polgármesteri hivatal.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A mai napon átadta a Debreceniek az akkumulátorgyár ellen csapata az aHanggal együtt azt a petíciót, amelyben már 12 ezernél is több ember kéri Papp Lászlót, Debrecen polgármesterét, hogy a külföldi multik helyett a helyi lakosok érdekeit vegye figyelembe és tegyen meg mindent azért, hogy ne épüljön akkumulátorgyár a városban.

A petíció indítói a polgármesternek szerették volna személyesen átadni az aláírásokat, azonban előzetesen azt a hivatalos választ kapták, hogy Papp László nem fog részt venni az eseményen, helyette Szekeres Antal, a város jegyzője fogja majd átvenni azt.

Völgyesi Márton, a Debreceniek az akkumulátorgyár ellen csapatának képviselője a petíció átadásakor elmondta, hogy várják a polgármester válaszát, hogy mikor fogadja a helyi civileket, ahol egyeztetni tudnak az akkumulátorgyárról. 

Körülbelül 50-100 résztvevő gyűlt össze az átadásnál, az aktivisták pedig "ajándékkal" is készültek a városvezetők számára. A petíció mellett átadtak egy doboz házi pogácsát

"szigorúan határérték alatti károsanyag-tartalommal"

– reagálva ezzel a városvezetés kijelentéseire, miszerint az akkumulátorgyár is csak a határérték alatt bocsát ki káros anyagokat - írja közleményében az aHang.

A hang.hu tudósításában írják, hogy Pintye Andrea, a szomszédos Mikepércsen élő anyuka – háromgyermekes kismama – a városháza előtt tartott beszédében kiemelte:

az akkumulátorgyár megépítéséről az emberek feje felett született döntés. Szavai szerint „nem lehetünk az a generáció, amelyik tétlenül nézi a pusztítást”. Szerinte az állam szembe megy az emberek érdekeivel, hiszen tiszta vízre, levegőre, termőföldekre van szükség.

A résztvevők összefogását kérte abban, hogy adjanak be 

A fiatal nő üzent a Bohár Dániel és Deák Dániel kormánypárti influenszereknek, az Origo és a Magyar Nemzet néven megjelenő sajtótermékeknek: elég a kontroll nélküli félretájékoztatásukból.

A petíció átadását követően a résztvevők átvonultak a Csapó utcába, ahol 18 órától az LMP szervez tüntetést, és ahol több helyi civil is felszólal az akkumulátorgyár építése ellen.

Fotó: Magyar Építők weboldala