2023.03.27., hétfő - Emánuel
Debrecen: 9o - 9o
Az ország 19 megyéjében

A kormány eltitkolta, a kínai média megírta, mennyi közpénzt kap a debreceni CATL-gyár

frisshirek.hu, 2023. február 08. - 10:01
A kormány eltitkolta, a kínai média megírta, mennyi közpénzt kap a debreceni CATL-gyár

Tompos Márton a Momentum országgyűlési képviselője és szóvivője a Facebook-oldalán egy újabb fontos fejleményt tett közzé a hatalmas debreceni akkumulátorgyár beruházásról. A politikus felidézte Szijjártó Pétert, aki korábban a CATL létesítményéről azt nyilatkozta, hogy azt a gyár egy másik országba akarta volna vinni, azonban "bravúros húzással" megmentették azt a magyar gazdaságnak. Ez a bravúros húzás lehetett az a hatalmas pénzösszeg, amely meghaladja Debrecen éves költségvetését is, és akár a magyar oktatást is rendbe lehetne belőle tenni.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás
320 milliárd közpénz a kínai gyárnak Debrecenben!

- kezdte bejeggzését az ellenzéki politikus, amellyel kapcsolatban leszögezte, hogy erre az információra a kínai médiából sikerült szert tenniük, ugyanis a kormány nem számolt be arról, hogy mennyi támogatást biztosít pontosan az érkező giga projektnek. Helyette inkább "gyűlöletkampányt indított a tiltakozó debreceniek ellen" - jegyezte meg a politikus.

Két kínai cikkből szereztek arról tudomást, hogy a magyar kormány 800 millió euróval támogatja a létesülő kínai CATL-gyárat. Tompos Márton idézi ezzel kapcsolatban Szijjártó Pétert, aki azt mondta, hogy

a CATL-lel két és fél évvel ezelőtt kezdtük meg a konkrét tárgyalásokat, amikor a vállalat még egy másik helyszínben gondolkodott, így mondhatni, hogy bravúros mentéssel sikerült befurakodnunk a képbe, és világossá tenni a kínai fél számára a hazánk és Debrecen városa által kínált előnyöket.

Tompos Márton kiemeli, hogy ez a bravúros mentés lehetett ez a komoly pénzösszeg, amellyel "a beton helyett pénzbe öntené a magyar kormány a vízzabáló kínai monstrumgyárat". Ez összesen

36 millió forint közpénzt jelent munkahelyenként,

amelyre azonban többnyire külföldi munkavállalók, kínaiak, kazahok, veitnámiak és más, harmadik országbeli polgárok érkeznek majd hazánkba - figyelmeztet a politikus.

Ráadásul ez a tetemes támogatást meghaladja Debrecen éves költségvetését is, továbbá azt a tételt, amellyel rendbe lehetne tenni az oktatást országosan. Tompos Márton arra is felhívta a figyelmet, hogy erre a szabad szemmel is jól látható költségvetési tételre nem értesülnénk akkor, ha az a kormányon múlna, csak a kínai médiának köszönhetően.

Nevetséges, hogy Kínából, egy kommunista diktatúrából több információ elérhető egy magyar beruházásról, mint a magyar kormánytól...

- írta bejegyzésében a politikus.

A kiemelt kép forrása: MTI / Vajda János; Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a CATL vállalat és Debrecen város közötti megállapodás aláírási ceremóniáján a debreceni Kölcsey Központban 2022. szeptember 5-én.