2024.04.13., szombat - Ida
Debrecen: 9o - 9o
Az ország 19 megyéjében

Roszatom-vezér Paks II.-ről: jövőre várható az „első beton öntése”

frisshirek.hu | 2023. február 07. - 18:33
Roszatom-vezér Paks II.-ről: jövőre várható az „első beton öntése”

A Roszatom vezérigazgatója Paks II. építésének 2024-es megkezdéséről beszélt kedden újságíróknak – írja az MTI.

Alekszej Lihacsov Paks II. építésének kezdési időpontját firtató kérdésre azt mondta, jövőre várható az „első beton öntése”.

Elmondta, az építkezés a szerződésnek megfelelően zajlik.

„Ha az ügyfél a gyorsítást tűzi ki célul, mi gyorsítani fogunk, ha a jelenlegi szerződéses kötelezettségeken belül maradna, mi a szerződéses kötelezettségeken belül maradunk”

– mondta Lihacsov az újságíróknak.

A TASZSZ megjegyezte, hogy a szovjet technológiával épült, orosz nukleáris fűtőanyagot használó Paksi Atomerőmű biztosítja a Magyarországon megtermelt villamos energia felét és az elfogyasztott villamos energia egyharmadát.

A Budapesttől mintegy 100 kilométerre délre, a Duna-parton épült létesítményben jelenleg négy VVER-440-es reaktoros erőmű üzemel, és folynak a Roszatom által tervezett két új reaktor megépítésének előkészületei. A két új reaktor üzembe állításával az atomerőmű kapacitása a jelenlegi 2000 megawattról 4400 megawattra nőhet.

Egy 2017-es, reklámnak minősülő írásban 2018-as kezdést reklámoztak még – cikk címe: „Paks II.: 2018-ban indul az építkezés”.

A paksi bővítésről szóló szerződést egyébként még 10 évvel ezelőtt, 2014 januárjában írta alá Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin orosz elnök.

Fotó: látványterv a 2018-as reklámcikkből