2023.03.27., hétfő - Emánuel
Debrecen: 9o - 9o
Az ország 19 megyéjében

Párizs polgármestere nemet mond az orosz sportolók részvételére a jövő évi olimpián

frisshirek.hu, 2023. február 07. - 17:51
Párizs polgármestere nemet mond az orosz sportolók részvételére a jövő évi olimpián

Anne Hidalgo, a francia főváros polgármester asszonya ellenzi az orosz sportolók részvételét a jövő nyári párizsi olimpiai játékokon, amennyiben Moszkva folytatja háborúját Ukrajnában. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság álláspontja szerint az orosz és fehérorosz sportolók semleges színekben versenyezhetnének.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Hidalgo korábban úgy vélte, az orosz sportolók semleges zászló alatt részt vehetnének a sport legnagyobb világeseményén, egy a France Info nevű francia médiumnak adott tegnapi interjúja során azonban álláspontja megváltoztatásáról számolt be. Elismerve, hogy a végső döntés a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) kezében van, kijelentette, azt kívánja, olyan hosszú ideig legyenek eltiltva az orosz sportolók a nemzetközi versenyektől, ameddig az ukrajnai háború húzódik.

Ukrajna bojkottal fenyegetőzik

Hidalgo bejelentésére azt követően került sor, hogy Ukrajna sportminisztere a múlt hét folyamán ismételten az olimpiai játékok ukrán bojkottjával fenyegetett, amennyiben Oroszország és Fehéroroszország sportolóit nem zárják ki a játékokról. Kijev adott esetben lobbizna annak érdekében, hogy más országok is csatlakozzanak bojkottjukhoz – az AP hírügynökség híradása szerint.

Mostanáig egyetlen nemzet sem deklarálta, hogy bojkottálná a 2024-es nyári játékokat. Ukrajna ugyanakkor maga mögött tudhatja Lengyelország, a balti államok és Dánia támogatását, akik felléptek a NOB azon terve ellen, miszerint az orosz és a fehérorosz sportolók „semleges versenyzőkként”, nemzeti zászlók hiányában, illetve himnuszuk elhangzása nélkül indulhatnának a különböző versenyszámokban.

Anne Hidalgo ugyanakkor nem zárta ki annak lehetőségét, hogy azok az orosz disszidens sportolók, akik elutasítják Vlagyimir Putyin elnök politikáját, „menekültként” részt vehessenek a játékokon.

A negyedik egymást követő olimpia lehet a párizsi, melyen az orosz sportolók zászlajuk és himnuszok mellőzésével vesznek részt

Amennyiben végül a NOB álláspontja győzedelmeskedik, a párizsi lehet a negyedik egymást követő olimpia, melyen az orosz sportolók nemzeti zászló használata, illetve himnuszuk elhangzása nélkül indulnak. A 2018-as és 2022-es Téli Olimpiákon, illetve a 2021-es Nyári Olimpián doppingvádak beigazolódása miatt voltak kénytelenek semleges színekben versenyezni.

Sztanyiszlav Pozdnyakov, az Orosz Olimpiai Bizottság elnöke óvatosan üdvözölte a NOB tervezetét, ugyanakkor diszkriminatívnak minősítette a bizottság azon elképzelését, mely szerint kizárnák a játékokról azokat az orosz sportolókat, akik aktívan támogatják az ukrajnai háborút.

Fotó: Advertising Week