2023.06.09., péntek - Félix
Debrecen: 19o - 19o
Az ország 19 megyéjében

Befektetőre vár a Dunaferr

frisshirek.hu, 2023. február 04. - 13:30
Befektetőre vár a Dunaferr

A Dunaferr helyzetének megoldásához befektetőre van szükség, olyanra, aki „teljes terjedelmében” folytatja az acélgyártást Dunaújvárosban – mondta a Párbeszéd elnökségi tagja szombaton, online sajtótájékoztatóján. Szabó Zsolt, Dunaújváros alpolgármestere kiemelte, mindez nem csak a dunaújvárosiak érdeke, hanem nemzetgazdasági érdek is. Mint mondta, háborús időkben elképesztően nagy hiba lenne elengedni az acélgyártást Magyarországon.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Az MTI tudósítása szerint az ellenzéki politikus arra emlékeztett, hogy – amint arról lapunk, a frisshirek.hu is beszámolt – a kormány nemrégiben döntött arról, hogy fél évre biztosítja a dunaferres munkavállalók bérét.

A Párbeszéd elnökségi tagja szerint ez megnyugtató a Dunaferrben dolgozók számára, azonban

továbbra is kérdés, hol késlekedik az új befektető.

Rámutatott, néhány hónappal ezelőtt a gyár akkori vezetése mintegy 13 milliárd forintot kért arra, hogy fenn tudják tartani a termelést. Akkor a kormány ezt nem támogatta, most viszont 16 milliárd forintot ad kölcsön.

A gyárnak akkor van lehetősége visszafizetni majd ezt a kölcsönt, amit a bérgarancia-alapból kaptak a munkabérek kifizetésére, ha folytatódik a termelés a gyárban

– mondta Szabó Zsolt, jelezve, most azt látják, hogy nem megy a kohó, nem működnek a hengerművek és alig működik a kokszoló.

Ahhoz, hogy a vasmű túl tudjon élni, arra van szükség, hogy beinduljon a termelés és teljes terjedelmében folytatódjon az acélgyártás Dunaújvárosban

– jelentette ki a város alpolgármestere.

Szabó Zsolt szerint

a dunaújvárosiak várják az új befektetőt, azonban kérdéses számukra, hogy a kormány most miért kölcsönt ad, miért nem valódi megoldást, egy befektetőt biztosít a gyár tovább éléséhez.

Az Argus eközben arról számolt be, hogy két cég érdeklődik jelenleg a dunaújvárosi Dunaferr megvásárlása iránt, Ukrajnából a Metinvest, valamint a brit-indiai Liberty Steel. Megállapodás még nincsen, de a jövő héten már lehet.

Hogyan jutott el eddig a cég? A történetet a frisshirek.hu folyamatosan nyomon követte:

  • az üzemeltető cég december elején csődöt jelentett;
  • a dolgozók a teljes bérük helyett csak kétszázezer forintot kaptak;
  • a kormány előállt egy Dunaferr-re írt rendelettel, ami lehetővé tette a felszámolási eljárás megindítását, és ideiglenes vagyonfelügyelő kihelyezését;
  • a rendelet megjelenését követő napon a Fővárosi Törvényszék hivatalból elrendelte a cég felszámolását, és döntött az ideiglenes vagyonfelügyelő kijelöléséről.

Fotó: Facebook/Szabó Zsolt oldala