2024.04.13., szombat - Ida
Debrecen: 9o - 9o
Az ország 19 megyéjében

Lazítaná az akkumulátorgyárakra vonatkozó szabályozást a kormány

frisshirek.hu | 2023. február 02. - 17:19
Lazítaná az akkumulátorgyárakra vonatkozó szabályozást a kormány

https://frisshirek.hu/cikk/20230125_egy-orszagos-es-ket-helyi-nepszavazast-kezdemenyeznek-az-ellenzeki-partok-a-debreceni-akkumulatorgyar-epiteserolSzerdán tett közzé a Külgazdasági és Külügyminisztérium egy olyan jogszabálytervezetet, amely értelmében a nemzetgazdasági célból kiemelt beruházások nem kerülnének a területrendezési terv hatálya alá. A szabályozást a már folyamatban lévő ügyekre is alkalmazni kell. 

A tervezet kiemeli, hogy a mentesség vonatkozik az elmúlt időkben komoly helyi ellenállást kiváltó projektre: az iváncsai és a debreceni akkumulátorgyár-építésekre

– szúrta ki a Portfolio.hu a tárca által a kormány honlapjára feltöltött, társadalmi egyeztetésre bocsátott rendelettervezetet.

A nemzetgazdasági célú kiemelt gazdasági berosolás már eddig is jelentős könnyítés volt, most ezen is még jobban lazít az új tervezet a hatósági ügyek esetében. Célként 

„nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ipari parki, illetve víziközmű-beruházások” építési területe a jelenleg érvényes szabályokkal ellentétben a jövőben már ne csatlakozzon az adott település beépített részéhez, a kormány szerint ugyanis „az a kedvező megoldás, ha az ipari terület elkülönülve kerül kialakításra a lakott területektől”.

Vagyis az érintett települések beleszólása még jobban leszűkül az eddigiekhez képest, semmit nem kell tudniuk, hogy mégis mi zajlik a környezetükben. Ha megtudják, akkor sem szólhatnak bele.

Egyes konkrétan néven nevezett, folyamatban lévő beruházások esetében külön is rendelkeznek erről, mégpedig az elmúlt hetekben heves helyi tiltakozásokat kiváltó kínai CATL Debrecen mellett felépíteni kívánt akkugyára, valamint az Iváncsa mellé szánt, a helyi szervezetek által ugyancsak kritizált ipari parkja esetében. Utóbbiban az SK Innovation építene akkumulátorgyárat - foglalta össze a hang.hu.

A tervezetet társadalmi egyeztetésre bocsátották

A tervezetet a kormány honlapján "társadalmi egyeztetésre" bocsátotta;

az állampolgári véleményeket január 9-ig lehet megosztani a minisztériummal a tarsegyeztetes@mfa.gov.hu címen.

2022 közepén jelentették be, hogy Debrecenben akkumulátorgyárat épít a kínai CATL, amely a világ legnagyobb akkumulátorgyártó cége. Ez nem kispályás építkezés lenne: a 3 ezer milliárdos, 2025-ös átadással tervezett gyárban több ezer ember dolgozhatna.

A témával a Frisshirek.hu is folyamatosan foglalkozott, amiről itt is olvashatnak. 

fotó: Kósa Lajos Facebook-oldala