2023.03.27., hétfő - Emánuel
Debrecen: 10o - 10o
Az ország 19 megyéjében

A kínai akkumulátorgyárak a politikai biztonságunkra is veszélyesek lehetnek

frisshirek.hu, 2023. február 02. - 22:00
A kínai akkumulátorgyárak a politikai biztonságunkra is veszélyesek lehetnek

Consumer Choice Center lobbiszervezet honlapján Kész Zoltán, korábbi országgyűlési képviselő felveti, hogy mivel a 8 milliárd dollár értékű debreceni beruházás lépéseit a Kínai Kommunista Párt ellenőrzi, és annak mérföldköveiről a kínai és magyar vezetés határoz, ezért a CATL gyár működésének biztonságpolitikai aggályai is vannak.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás
Emlékeznek arra, amikor 2021 végén Magyarország pekingi nagykövete említést tett arról, hogy hazája büszke arra, hogy a kínai vállalatok belépési pontjaként szolgálhat az Európai Unió területén?

- kezdi Kész Zoltán, korábbi országgyűlési képviselő elemző írását a Consumer Choice Center lobbiszervezet honlapján. A szervezet magyar vezetője felidézi, hogy akkoriban főképp a Fudan Egyetem budapesti campusa, a Belgrád-Budapest vasút, a lélegeztetőgép üzlet vagy a hazánkban megjelenő kínai high tech cégek jutottak az emberek eszébe erről a kijelentésről.

Most azonban új eleme lett a kínaiak magyarországi térnyerésének:

a Contemporary Amperex Technology Ltd (CATL) nevű kínai cég magyarországi 8 milliárd dollár értékű beruházása.

Kész Zoltán kiemeli, hogy ez a projekt nem pusztán környezetvédelmi veszélyeket rejt, és idézi a megfigyelési kérdésekkel foglalkozó szakportál, az Intelligence Online megállapítását, amely szerint

a debreceni gyár a Kínai Kommunista Párt geopolitikai érdekeit szolgálja.

A beruházás pártellenőrzés alatt valósulna meg, és az azt érintő legfontosabb döntéseket a kínai és a magyar vezetés hozza meg együttesen. A CATL más kínai cégekhez hasonlóan az európai piacok meghódítására tör, véli a Consumer Choice Center. A szervezet TikTok-kal kapcsolatos állásfoglalásáról a frisshirek.hu-n is írtunk.

A tekintélyes, a szabad piaccal foglalkozó nemzetközi lobbiszervezet már nem először kongatja a harangot a túlzott kínai jelenléttel kapcsolatban Európában, és most is arra hívják fel az európai döntéshozók figyelmét, hogy

ameddig a Kínai Kommunista Párt szerepet vállal a „privát” üzleti vállalkozásokban, addig ezeknek nem lenne szabad teret biztosítani az európai kereskedelemben.

Zéró toleranciát kell hirdetni a szervezet szerint az EU vezetőinek azzal kapcsolatban, hogy az európai polgárok kényes adatai a Kínai Kommunista Párt birtokába kerüljenek - zárta határozott írását a szervezet nevében Kész Zoltán.

A kiemelt kép forrása: a debreceni MSZP Facebook-oldala, a képen a CATL elleni tüntetés látható