2023.03.27., hétfő - Emánuel
Debrecen: 9o - 9o
Az ország 19 megyéjében

LMP: az emberek elutasítják az akkumulátorgyárakat

frisshirek.hu, 2023. január 31. - 13:30
LMP: az emberek elutasítják az akkumulátorgyárakat

Az LMP szerint az emberek elutasítják az újabb akkumulátorgyárak építését Magyarországon.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Kanász-Nagy Máté, az LMP frakcióvezető-helyettese keddi sajtótájékoztatóján – az MTI tudósítása szerint – azt mondta:

Debrecenben és más városokban is jól látható, milyen elementáris lakossági ellenállást váltanak ki az akkumulátorgyár-építések.

Továbbá a közvélemény-kutatások is jelzik, hogy az emberek elutasítják a további akkumulátorgyárak telepítését.

Az ellenzéki politikus hangsúlyozta, az akkumulátorgyártás súlyosan víz- és energiaigényes ágazat, Magyarországon pedig mindkettőből hiány van.

Hozzátette:

Magyarországon már működik annyi akkumulátorgyár, amely ellátja az országot.

A debreceni akkumulátorgyár egy év alatt le tudna gyártani annyi akkumulátort, amivel az összes Magyarországon futó autót le lehetne cserélni elektromos autóra. Egy év után gyakorlatilag

csak és kizárólag külföldi országokat támogatna Magyarország akkumulátorgyártása, miközben a gyártás negatív hatásait Magyarország viselné.

Az LMP szerint nemet kell mondani a gazdaság olyan fejlesztésére, amely súlyos környezeti ártalmakkal jár.

Emellett a fejlesztések sértik az ország demokratikus működését is, hiszen azokról nem kérdezték meg az embereket

– tette hozzá Kanász-Nagy Máté.

A politikus arra biztatta az embereket, vegyenek részt a gyár elleni, Debrecenbe szervezett tüntetésen.

Amint arról lapunk, a frisshirek.hu már beszámolt, a hétvégén vitára hívta a kormánypárti megmondóembereket a debreceni akkumulatátorgyár ügyében Ungár Péter, az LMP társelnök-frakcióvezetője.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára, Dömötör Csaba Facebook-posztja szerint ugyanis az élesedő gazdasági verseny miatt támadják a Debrecenbe tervezett kínai akkumulátorgyárat, míg Lánczi Tamás politológus hasonló érvek mentén arról beszélt, a nemzetgazdasági érdekkel mennek szembe azok, akik ellenzik a beruházást.

Mint megírtuk, a helyi lakosok egyre indulatosabban keltek ki az akkugyár ellen, szombaton pedig ezres nagyságrendű tüntetést tartottak Debrecen főterén. Ellenzéki pártok korábban jelezték, hogy népszavazást indítanak az ügyben.

Fotó: Facebook/Kanász-Nagy Máté oldala