2024.04.16., kedd - Csongor
Debrecen: 8o - 8o
Az ország 19 megyéjében

Ungár Péter: „vitassuk meg, hogy ki védi itt a nemzeti érdekeket!”

frisshirek.hu | 2023. január 29. - 17:40
Ungár Péter: „vitassuk meg, hogy ki védi itt a nemzeti érdekeket!”

Vitára hívta a kormánypárti megmondóembereket a debreceni akkumulatátorgyár ügyében Ungár Péter, az LMP társelnök-frakcióvezetője. 

Amint arról lapunk, a frisshirek.hu korábban már beszámolt, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára, Dömötör Csaba mai Facebook-posztja szerint az élesedő gazdasági verseny miatt támadják a Debrecenbe tervezett kínai akkumulátorgyárat, míg Lánczi Tamás politológus hasonló érvek mentén arról beszélt, a nemzetgazdasági érdekkel mennek szembe azok, akik ellenzik a beruházást.

Mint megírtuk, az utóbbi hetekben a helyi lakosok egyre indulatosabban keltek ki az akkugyár ellen, szombaton pedig ezres nagyságrendű tüntetést tartottak Debrecen főterén. Ellenzéki pártok korábban jelezték, hogy népszavazást indítanak az ügyben.

Vitassuk akkor meg, tisztelt Dömötör Csaba államtitkár úr, vagy Lánczi Tamás, hogy ki védi itt a hazai érdekeket, akik aggódnak a vizeinkért, vagy akik a külföldi befektetőket védik

– írta a Facebookon Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője.

A hvg.hu által kiszúrt bejegyzésben Ungár úgy fogalmazott, a kormánypártok

erőteljes kampányba kezdtek, hogy védeni tudják a szennyező akkumulátoripart hazánkban. Bevetettek mindenkit lassan: a köztelevízió értelmiségi megmondóit, államtitkárokat és sekélyes, fagolyóegyszerűségű közösségimédia-agitátorokat.

A politikus szerint ez azonban nevetséges, különösen úgy, hogy „akik most a külföldi tőke érdekeit védik, kinevetik azokat, akik aggódnak, hogy mi lesz hazánk vízkincsével és földjeivel”.

A kormánypárt az LMP-s politikus szerint azt állítja, hogy

  1. a gazdasági verseny miatt jó, ha épülnek az akkumulátorgyárak,
  2. „ha az elektromos közlekedés zöld, akkor az akkumulátorgyártás jó”.

Ungár Péter szerint azonban egyrészt

ezek a gyárak hat százalék adót fizetnek csupán, „ez pedig kevesebb, mint szinte az összes hazai kisvállalkozás” által befizetett adó, a Debrecenbe tervezett CATL gyár mindemellé ráadásul százmilliárdos adókedvezményt is kapott.

Másrészt – fogalmazta meg a politikus – „ahogy az előző században őrültség volt a rizstermesztést megpróbálni hazánkban meghonosítani, úgy most akkumulátor nagyhatalomnak lenni is az”.

Készek vagyunk ezt a vitát bárhol lefolytatni

– zárta posztját az LMP társelnök-frakcióvezetője.

Jelentősen szigorítanák a veszélyes üzemek telepítésének feltételeit

Tetlák Örs, az LMP országos elnökségének tagja, Érd alpolgármestere vasárnapi budapesti, az LMP Facebook-oldalán is közvetített sajtótájékoztatóján közölte:

újra törvényjavaslatot nyújtanak be az ügyben.

Az MTI beszámolója szerint felszólította a parlamenti frakciókat, hogy valljanak színt: a magyar emberek vagy az akkumulátorgyártók érdekeit képviselik?

Tetlák Örs úgy vélekedett, hogy

aki a törvényjavaslatuk mellett szavaz, a nemzeti érdekeket képviseli, aki azonban ellene, az kínai, dél-koreai nagyvállalatok szempontjait veszi figyelembe, a globális tőke érdekeit képviseli.

Ha törvényjavaslatuk két éve átment volna a bizottságon, és az Országgyűlés plenáris ülése elé kerül, akkor ki sem alakulhattak volna azok a hangos lakossági felháborodások, amelyek az elmúlt időszakban Gödön, Fóton vagy Debrecenben tapasztalhatók – jelentette ki Tetlák Örs.

Az LMP-s politikus azt mondta, hogy a kormány semmibe veszi a veszélyes üzemek létesítésével kapcsolatos lakossági aggodalmakat.

Már tucatnyi akkumulátorgyár, illetve annak bedolgozó veszélyes üzem működik az országban, és bármely településen létrehozhatják a következőt

– hangoztatta.

Tetlák Örs közölte: országos népszavazást kezdeményeztek, hogy a helyi közösségek engedélye nélkül többé ne lehessen veszélyes üzemeket telepíteni „a kertek végébe”.

Fotó: Facebook/Ungár Péter oldala