2023.03.27., hétfő - Emánuel
Debrecen: 10o - 10o
Az ország 19 megyéjében

Ezres tüntetés az akkumulátorgyár ellen Debrecen főterén

frisshirek.hu, 2023. január 28. - 21:33
Ezres tüntetés az akkumulátorgyár ellen Debrecen főterén

Több százan indultak el Mikepércsről szombat délelőtt a kínai CATL vállalat debreceni akkumulátorgyára elleni tiltakozó menettel, majd három órás gyaloglás után csatlakoztak a Debrecen főterén álló tömeghez. A menet elhaladt a Contemporary Amperex Technology Co. Limited (CATL) tervezett gyár területe mellett, ahol már elkezdték a földmunkákat. Fél egykor kezdődő körülbelül ezer fős demonstrációval a szervezők az országot vezető és a helyi politikusoknak kívántak üzenni, hogy nem kérnek az akkumulátorgyárból.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A megmozdulás szervezője, Gyöngy-Tóth Enikő a Kossuth-szobornál tartott beszédét azt kérte a résztvevőktől, hogy se szavakkal, se tettekkel ne akadályozzák a demonstráció békés voltát. 

Nincsenek színek, oldalak 

- utalt a pártfüggetlenségre.

Elmondta, hogy azért vállalkozott a demonstráció megszervezésére, hogy a civilek kapjanak arcot, hallassák a hangjukat. Beszámolt arról, hogy férjével már a Mikepércsről való elköltözésen gondolkodnak az akkumulátorgyár építése miatt.


Sérelmezte, hogy a két hatóság által tartott közmeghallgatáson sem kaptak válaszokat a kérdéseikre. Élhető környezetet szeretne, ezért azt kérte a döntéshozóktól, vegyék figyelembe az ellenérveiket. 

Kérem, értsék meg, nem szeretnénk akkumulátorgyárat

– jelentette ki elcsukló hangon. Beszéde közben a tömeg többször ismételte: 

Nem akarjuk! Nem hagyjuk!

Kozma Éva a rendezvény másik szervezője arra hívta fel a figyelmet, hogy a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal még dönthet úgy, hogy nem engedélyezi az üzem felépítését. 

Nem akarunk az akkumulátor-nagyhatalom egyik bázisán élni!

– mondta, majd sorolni kezdte azokat a társadalmi csoportokat, akikért küzdenek. 

 Göd, Iváncsa, Komárom, Győrszentiván, Fót, Monor, Nyíregyháza, Miskolc, veletek vagyunk!

 – üzent azoknak a településeknek, ahol már működik akkumulátorgyár, vagy tervben van ilyen gyárak építése.

Majd felolvastak egy szülők által aláírt nyílt levelet is, amelyet nagy taps fogadott.


A tömegben transzparenseken a Ne vegyétek el a gyerekeink életét! Élni akarunk, egészségesen élni! Anya vagyok, nem ellenzék! Maradjon a víz az úr! Víz nélkül, nincs élet! feliratok voltak olvashatók.
Bodnár Zsuzsa  Göd-ÉRT Egyesület elnöke és Szaszkó Andrea  már működő akkumulátorgyár közvetlen környezetéből érkeztek, és mint kiemelték, eleinte őket is azzal nyugtatták, hogy nem lesz semmilyen káros hatása az életükre az üzem tevékenysége, de azóta a gödiek szenvednek a környezetszennyezéstől, a füsttől, zajtól, a bűztől.
Beszámolt arról, hogy az egyesületüknek bizonyítékai vannak, és a méréseiket egyetlen hatóság sem vonta kétségbe. Elmondta, ha felsorolná a Samsung-gyár törvénysértéseit, és azt hányszor veszélyeztette a lakosságot, ha felolvasná az üzemre kiszabott 14 tűzvédelmi bírság szövegét, ha ismertetné a dolgozók súlyos veszélyeztetéséről szóló hatósági iratot, akkor mindenki azt mondaná, legalább máshová már ne építsenek fel ilyen gyárakat. Azt mondta, a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal környezetvédelmi főosztályvezetője hazudott, amikor a január 20-i közmeghallgatáson azt állította, a gyár nem lesz környezetszennyező.
Elmondták, hogy Magyarország egyre több nagyvárosában és kistelepülésén ébrednek rá az emberek, hogy milyen káros a környezetre egy ilyen akkumulátorgyár, amiről mindeddig hazudtak és hazudnak ma is az illetékesek.  
Népszavazást, népszavazást! Haza nem eladó!

skandálták az emberek.

Az emberek felháborodtak azon az adaton, hogy Magyarország csaknem 93 ezer négyzetkilométerére  20 akkumulátorgyárat akar telepíteni a hatalom.

Ez hazaárulás!

- kiabálták a tömegből.

Pintye Andrea beszámolt arról is, hogy a civilek által összeállított kérdésekre a hatóságoktól a mai napig nem érkezett érdemi válasz. 

Voltak kérdések, amelyek komolyan meglepték, sarokba szorították az engedélyező hatóságokat. Ezeket csak írásban hajlandók megválaszolni. Azóta is várjuk a válaszokat

– jelentette ki. Összefogást szorgalmazott az ország többi pontján élő, hasonló sorsú településekkel, mert csak így tudják megakadályozni az akkumulátorgyárak felépülését. A megjelenteket arra kérte, senkinek ne hagyják, hogy megosszák a csoportjukat, mert nem számít, milyen politikai oldalhoz tartoznak, az akkumulátorgyár mindenki életére hatással lesz. 

Mi vagyunk a környezetvédelem

- mondta a beszéde végén.

Majd újra a főszerkező kapott szót, aki azt kérte, a résztvevők próbálják tényekkel meggyőzni az ismerőseiket, és minnél többen vegyenek részt az akkumulátorgyárral kapcsolatban bejelentett népszavazási kezdeményezésekben, akár országos, akár helyi. 

A demonstráció a Himnusz, a Mi vagyunk a Grund című dal illetve a Szózat dallamaival zárult. 

fotó: videóból vágva