2024.04.13., szombat - Ida
Debrecen: 9o - 9o
Az ország 19 megyéjében

Országos népszavazást kezdeményezett az LMP az akkumulátorgyárak létesítéséről

frisshirek.hu | 2023. január 23. - 12:25
Országos népszavazást kezdeményezett az LMP az akkumulátorgyárak létesítéséről

Országos népszavazást kezdeményezett az LMP annak érdekében, hogy csak ott épülhessen Magyarországon akkumulátorgyár, ahol ehhez a helyi lakosság hozzájárul.

A kezdeményezést tartalmazó dokumentum leadása után, a Nemzeti Választási Iroda épülete előtt tartott hétfői sajtótájékoztatóján Keresztes László Lóránt, az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának LMP-s elnöke az MTI tudósítása szerint elmondta:

súlyos válságokat élünk át, és ilyen időkben rendkívül fontos feladat természeti értékeink megóvása és az önállóságot erősítő gazdaságpolitika érvényesítése.

Mindezen szempontokkal és célokkal ellentétes, hogy a kormány egy politikai döntéssel Magyarországból akkumulátorgyártó nagyhatalmat akar csinálni

– fogalmazott a politikus, hozzátéve, ez az ipari tevékenység rendkívül víz- és energiaigényes, miközben kihívásos az ország ellátása ezekkel az erőforrásokkal.

Keresztes László Lóránt szerint

a kormányzat nem kezelte, kezeli azokat a környezeti kockázatokat sem, amelyet ezen üzemek betelepítése és működése jelent.

Ráadásul a helyiek megkérdezése nélkül határozott ezen ügyekben, ha pedig az emberek vitatják ezeket a döntéseket, a kormányzat az idegen befektető mellé áll.

Amint arról lapunk, a frisshirek.hu korábban már beszámolt, a múlt héten hangos bekiabálások közepette tarkítottak a Debrecenbe tervezett akkumulátorgyár ügyében közmeghallgatást, ami aztán tettlegességig fajult. A Fidesz-KDNP helyi önkormányzati frakciója szerint az ellenzék politikai haszonszerzésre használja az ügyet, a város fideszes polgármestere, Papp László ugyanakkor kész az egyeztetésre.

Fotó: Facebook/Keresztes László Lóránt oldala