2023.03.27., hétfő - Emánuel
Debrecen: 10o - 10o
Az ország 19 megyéjében

Debrecenben is indul a pedagógusok gördülő sztrájkja

frisshirek.hu, 2023. január 23. - 10:05
Debrecenben is indul a pedagógusok gördülő sztrájkja

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és a Pedagógusok Szakszervezete  január 23-ától gördülő sztrájkot hirdetett meg. A tiltakozást hét tanítási napig tart, a sztrájk utolsó napja január 31-én lesz. A zárónapon a szolidaritási akciót hirdettek, ahol a tanárok követelésével közösséget vállaló más szakszervezetek, civil szervezetek és aktivisták csatlakozását várják. Az országos sztrájkhoz a debreceni pedagógusok is csatlakoztak, akik ezt a Kitartás Lángja nevű közösségi oldalon jelentették be.   

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A közleményben leírják, hogy több debreceni gimnázium tanára vesz részt a január 23-tól 31-ig tartó pedagógussztrájkban. A Tóth Árpád Gimnázium és a Kós Károly Gimnázium hét munkanapon keresztül, míg a Kossuth, a Csokonai, a Fazekas és az Ady Endre Gimnázium egy-egy nap erejéig állnak ki.

Az egymást követő napokon sztrájkoló gimnáziumok egy gyertyát, a kitartás lángját adják tovább a sztrájkban soron következőnek. A láng nemcsak a kitartást, hanem az összefogást, összetartozást is szimbolizálja - írják.

A közösségi oldalán található közleményüket változtatás nélkül adjuk közre.

A debreceni középiskolák sztrájkoló tanárainak nyilatkozata

Mi, a debreceni középiskolák sztrájkoló tanárai egymást szándékainkban megerősítve, összefogással veszünk részt a szakszervezetek által meghirdetett 7 napos munkabeszüntetésben 2023. január 23. és január 31. között. Valamennyi sztrájknapon vállalja a tiltakozást a Tóth Árpád Gimnázium és a Kós Károly Művészeti Szakgimnázium és Kollégium tantestületeinek több tagja. További intézményekből pedig 1-1 napra csatlakoznak kollégák a demonstrációhoz: január 23-án (hétfőn) a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolája, január 24-én (kedden) a Debreceni Csokonai Vitéz Mihály Gimnázium, január 25-én (szerdán) a Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium, január 31-én (kedden) a Debreceni Ady Endre Gimnázium.

A sztrájkhét elején meggyújtjuk a kitartást jelképező gyertya lángját, melyet naponta továbbadunk az aktuálisan csatlakozó iskolának „Közösen az oktatásért!” felirattal. Ezzel kívánjuk egymást biztatni, megerősíteni és ösztönözni.

Céljaink a következők:
- korszerű, minőségi tudást adó nemzeti alaptanterv
- tanszabadság a tankönyvválasztásban, a pedagógiai módszerek és utak megválasztásában
- az esélyegyenlőséget és a társadalmi mobilitást biztosító oktatási rendszer
- a tudás megbecsülését kifejező bérezés az oktatásban dolgozók számára

Debrecen, 2023. január 23.

A debreceni középiskolák sztrájkoló tanárai

fotó: Kitartás Lángja Facebook-oldala