2024.04.16., kedd - Csongor
Debrecen: 10o - 10o
Az ország 19 megyéjében

Debrecen akkumulátor-ügy: a polgármester kész az egyeztetésre

frisshirek.hu | 2023. január 22. - 19:21
Debrecen akkumulátor-ügy: a polgármester kész az egyeztetésre

Legfeljebb közvélemény-kutatást hajlandó tartani Debrecen fideszes polgármestere a városba tervezett akkumulátorgyár építése kapcsán. Papp László erről még az első lakossági fórum után beszélt. Akkor azt is kijelentette, hogy akár a város lakóinak akaratával szemben is felépül a kínai gyár. Az ATV híradójának most úgy nyilatkozott: készek egyeztetni a környéken élőkkel, és igyekeznek megoldást találni a problémáikra. Az LMP azért kezdeményezi a népszavazást, hogy a döntés valóban az itt élők kezében legyen. Ennek érdekében a jövő hét elején beadják első országos népszavazási kérdésüket.

A Fidesz-KDNP debreceni önkormányzati frakciója szerint ellenzéki politikusok a tervezett kínai akkumulátorgyár beruházása kapcsán félelmet keltenek a helyi lakosságban a saját politikai haszonszerzésük érdekében.

A debreceni kormánypárti frakció közölte: a beruházás a magyar és az európai uniós környezetvédelmi és iparbiztonsági előírásoknak megfelelően kaphat engedélyt és végezheti tevékenységét, így ezen irányelveknek megfelelően a környezetre és az egészségre semmilyen káros hatással nem lehet.

Ennek a garanciáit kívánták bemutatni a mai közmeghallgatáson is annak szervezői. Mivel ez csak részlegesen sikerült, ezért fontosnak tartjuk, hogy a következő időszakban minél több hasznos és megnyugtató információ lásson napvilágot a beruházással kapcsolatosan, melynek előmozdítása érdekében lépéseket teszünk. A felfokozott hangulatú közmeghallgatáson látott erőszakot pedig teljes mértékben elítéljük - írta meg a Frisshirek.hu, aki végigkövette az akkumulátor-ügy szövevényes történetét.

Az ATV híradójának megkeresésére Papp László polgármester megerősítette a helyi Fidesz-KDNP-frakció véleményét, amit már megismerhettünk, vagyis hogy 

szerinte a város polgárainak véleményét nem tükrözték a botrányos közmeghallgatásokon történtek. Szerinte a hangoskodással, nem lehet előbbre jutni.

Hozzátette, hogy bízik benne, hogy Debrecen lakóinak többségének sokkal konszolidáltabb, kiegyensúlyozottabb a véleménye az akkumulátor-gyárral kapcsolatban. Azt szeretné, hogy a szakmaiság vegye át a helyét a politikai cirkusz helyett. Ahogy ő fogalmaz,

,,Az akkumulátor-ügy Magyarországon egy nagy politikai cirkusz részévé vált. Megszállták a politikai szereplők. Egy olyan témává tették, amelyről értelmesen vitatkozni nagyon nehezen lehet". 

Papp László a leendő gyár közelében élők megnyugtatására közölte, hogy nyitottak a megegyezésre, igyekeznek mindenre megoldást találni. Majd hozzátette, folytatják az emberek korrekt tájékoztatását.

Facebook-oldalát átnézve bármilyen "megnyugtató" bejegyzést december 15-én találtunk, azóta ezen a felületen polgármester úrnak nem volt mondandója a debreceni lakosoknak.

Fotó: Magyar Építő weboldala