2023.03.27., hétfő - Emánuel
Debrecen: 9o - 9o
Az ország 19 megyéjében

Akkumulátor-ügy: Kósát hívta eszmecserére egy debreceni civil szervezet

frisshirek.hu, 2023. január 18. - 13:52
Akkumulátor-ügy: Kósát hívta eszmecserére egy debreceni civil szervezet

A Ne épüljön akkumlátorgyár Debrecenben aktivistái nyílt levelet intéztek a Hajdú-Bihar megyei egyéni országgyűlési képviselőkhöz a városban épülő akkumulátorgyárakkal kapcsolatban. A frisshirek.hu szerkesztőségébe eljutatott levélben az írják, hogy a fokozottan veszélyes üzemű „giga beruházás" körül felgyorsultak az események.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A kínai Contemporary Amperex Technology Hungary Kft. (CATL) 2022. augusztus 9-ei bejelentése után, december 5-én már megtörtént a hatósági engedélyek megkérése. A levél aláírói, Szabó Tamás, Somogyi László, Tukoráné Kádár Iboly és Szabó Zoltán megjegyzik, hogy a két időpont között ismeretek hiányában döntött a debreceni közgyűlés többsége a Déli Ipari Park területének eladásáról.

Leírták, hogy az állampolgárokat, Debrecen és a megye lakóit váratlanul érték, és nagy felháborodással fogadták, hogy nélkülünk, a fejünk felett hoznak döntést.

Hozzátették, hogy a január 9-én kikényszerített közmeghallgatáson számtalan szakmai kérdésre nem kaptak választ. A levélírói kihangsúlyozták, hogy a meghallgatáson közel ezer ember egységesen utasította el a gyár építését, és kifogásolták, hogy a döntés előtt nem kérték ki a lakosság véleményét.

Nehezményezték, hogy a térség parlamenti képviselői, akik a város és a megye lakóit képviselik nem hallatták eddig a hangjukat, és a közmeghallgatáson sem jelentek meg.

Úgy éreztük, hogy a fejünk felett Debrecen város vezetői, a Kormány jóváhagyásával eladják a jövőnket, gyermekeink, unokáink egészségét veszélyeztetve.

- írják.

Kihangsúlyozták, hogy ez az épitkezéssorozat, több gyár és üzem építése érinti Debrecen teljes lakosságát, Mikepércset, Sárándot, Derecskét, Ebest, Hajdúszovátot, Hajdúszoboszlót, sőt még Békés megye egy részét is.

A levél írói kijelentették, hogy elvárják a parlamenti képviselőktől, hogy az itt lakó emberek érdekeit képviseljék, és az akkumulátorgyár építésének ellenzőivel végre ülnek le beszélgetni a problémákról.

Ne dugják homokba a fejüket, vállalják a véleményüket, segítsenek a törvényes eljárásrend betartatásában, hisz engedély nélküli építkezések zajlanak, a kiváló minőségű termőföldön. 

- tették hozzá.

Azt kérik Kósa Lajostól, Pósán Lászlótól és Tasó Lászlótól, hogy még a 2023. január 20-án esedékes közmeghallgatás előtt folytassanak le egy eszmecserét a debreceni és hajdúsági civilek képviselőivel.  
Fotó: Kósa Lajos Facebook-oldala