2023.03.27., hétfő - Emánuel
Debrecen: 10o - 10o
Az ország 19 megyéjében

Akkumulátor-ügy: a debreceni Civil Fórum folytatja a harcot - kérdésekkel árasztotta el a hatóságot

frisshirek.hu, 2023. január 17. - 20:08
Akkumulátor-ügy: a debreceni Civil Fórum folytatja a harcot - kérdésekkel árasztotta el a hatóságot

A debreceni Civil Fórum kedden a közösségi oldalán jelentette be, hogy 45 kérdést nyújtott be a Hajdú-Bihar megyei környezetvédelmi hatósága felé a soron következő, 2023. január 20-án 10 órakor megtartandó közmeghallgatásra. A kérdéseket a témában jártas szakértők állították össze, amelyeket a közösségi oldalukon olvashatók.  

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A közleményben kiemelték, hogy az álláspontuk változatlan, eszerint

a hatósági előírásoknak való megfelelés, nem pótolhatja a debreceniek többségének támogatását.

Hozzátették, hogy észrevételeik nem a hatóság iránti közbizalom gyengítésére irányulnak, bíznak a független döntésükben, de több olyan megállapítást is láttak a kérelemben, amelyek aggályosnak tartanak.

Kiemelték, hogy a beruházó kínai Contemporary Amperex Technology Hungary Kft. (CATL) többször módosította vízigényére vonatkozó adatait. Ezért azt javasolják, hogy a hatóság lehetőség szerint alkalmazzon összehasonlítást, és kérje be a németországi hasonló üzem fogyasztási adatait.

A további javaslat szerint a cég kérelme tartalmazza, hogy a telephely várható forgalma napi 350 nyerges vontató, melynek 80 százaléka nappal érkezik, illetve napi 1291 személygépkocsi, amelyek üvegházhatású gáz kibocsátásának kiszámítása és feltüntetése hiányzik az anyagból. Szintén tartalmazza a kérelem, a gyár gázkazánjainak éves CO2 kibocsátása 288.000 tonna, amely több, mint Debrecen 2019. évi teljes közlekedésének szén-monoxid kibocsátása.

Ezzel az önkormányzat által elfogadott klímastratégiában megjelölt üvegházhatású gázkibocsátás csökkentése helyett 28 százalékkal növekszik. A civilek hiányolják annak közlését, hogy a kínai cég ezt milyen módon kívánja ellentételezni. A telephelyen tervezett zöldfelületi arány erre véleményük szerint nem elegendő.

Fotó: Szijjártó Péter Facebook-oldala