2023.12.08., péntek - Mária
Debrecen: -0o - -0o
Az ország 19 megyéjében

Akkumulátor-ügy: a debreceni Civil Fórum folytatja a harcot - kérdésekkel árasztotta el a hatóságot

frisshirek.hu | 2023. január 17. - 20:08
Akkumulátor-ügy: a debreceni Civil Fórum folytatja a harcot - kérdésekkel árasztotta el a hatóságot

A debreceni Civil Fórum kedden a közösségi oldalán jelentette be, hogy 45 kérdést nyújtott be a Hajdú-Bihar megyei környezetvédelmi hatósága felé a soron következő, 2023. január 20-án 10 órakor megtartandó közmeghallgatásra. A kérdéseket a témában jártas szakértők állították össze, amelyeket a közösségi oldalukon olvashatók.  

A közleményben kiemelték, hogy az álláspontuk változatlan, eszerint

a hatósági előírásoknak való megfelelés, nem pótolhatja a debreceniek többségének támogatását.

Hozzátették, hogy észrevételeik nem a hatóság iránti közbizalom gyengítésére irányulnak, bíznak a független döntésükben, de több olyan megállapítást is láttak a kérelemben, amelyek aggályosnak tartanak.

Kiemelték, hogy a beruházó kínai Contemporary Amperex Technology Hungary Kft. (CATL) többször módosította vízigényére vonatkozó adatait. Ezért azt javasolják, hogy a hatóság lehetőség szerint alkalmazzon összehasonlítást, és kérje be a németországi hasonló üzem fogyasztási adatait.

A további javaslat szerint a cég kérelme tartalmazza, hogy a telephely várható forgalma napi 350 nyerges vontató, melynek 80 százaléka nappal érkezik, illetve napi 1291 személygépkocsi, amelyek üvegházhatású gáz kibocsátásának kiszámítása és feltüntetése hiányzik az anyagból. Szintén tartalmazza a kérelem, a gyár gázkazánjainak éves CO2 kibocsátása 288.000 tonna, amely több, mint Debrecen 2019. évi teljes közlekedésének szén-monoxid kibocsátása.

Ezzel az önkormányzat által elfogadott klímastratégiában megjelölt üvegházhatású gázkibocsátás csökkentése helyett 28 százalékkal növekszik. A civilek hiányolják annak közlését, hogy a kínai cég ezt milyen módon kívánja ellentételezni. A telephelyen tervezett zöldfelületi arány erre véleményük szerint nem elegendő.

Fotó: Szijjártó Péter Facebook-oldala