2023.03.27., hétfő - Emánuel
Debrecen: 10o - 10o
Az ország 19 megyéjében

DK: a debreceniek "nem kérnek a kínai akkumulátorgyárból"

frisshirek.hu, 2023. január 11. - 09:25
DK: a debreceniek "nem kérnek a kínai akkumulátorgyárból"

A debreceniek "nem kérnek a kínai akkumulátorgyárból" - jelentette ki a Demokratikus Koalíció (DK) helyi országgyűlési képviselője a keddi sajtótájékoztatón, ahol pártja álláspontját ismertette az előző napi, a CATL akkumulátorgyár építéséről tartott katasztrófavédelmi közmeghallgatáson, illetve önkormányzati lakossági fórumon elhangzottakkal kapcsolatban.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

 Varga Zoltán azt mondta, a mintegy 800-1000 résztvevővel megtartott fórumon egyértelműen kiderült, hogy a helybeliek "nem akarnak a környezetükre, gyermekeik, unokáik jövőjére, az egészségükre veszélyes gyárat" a városukban.
 

Nem kérnek a zajból, a robbanásveszélyes üzemből, az irdatlan forgalomból, a fullasztó levegőből, a debreceni ingatlanok, lakások horribilis értékvesztéséből, a gyár óriási karbonlábnyomából

- összegezte a meghallgatás általa levont következtetéseit az ellenzéki politikus.
 

Varga Zoltán szerint a közmeghallgatás volt az a pillanat, amikor a Fidesz szervilis pártkatonáinak is dönteni kellett: tisztesség, vagy gazemberség. A debreceni polgárok jogos igénye, a tiszta levegő, iható víz, zöld környezet, élhető város, egészséges jövő, vagy Orbán őrült világa.
    

Hozzátette: a közmeghallgatáson kiderült, hogy a beruházás támogatásával a

Fidesz hallgatag helyi katonái (...) elárulták, cserbenhagyták Debrecent, így nemcsak politikailag, de emberileg is megbuktak.

Papp László (Fidesz-KDNP), Debrecen polgármestere és a hétfő esti fórumon jelenlevő katasztrófavédelmi, környezetvédelmi, vízügyi és biztonsági szakértők egyértelművé tették: a tervezett beruházás minden tekintetben megfelel a hatósági előírásoknak, "a CATL debreceni beruházása nem jelent sem egyéni, sem társadalmi kockázatot".

Az ügyben a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal is tart majd közmeghallgatást január 20-án a leendő gyár környezethasználati engedélyezési eljárása keretében.

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) parlamenti államtitkára tavaly augusztus 12-én jelentette be, hogy Magyarország történetének eddigi legnagyobb beruházása valósul meg Debrecenben, ahol a kínai Contemporary Amperex Technology Co. Limited (CATL), a világ legnagyobb akkumulátorgyártója hozza létre második európai üzemét mintegy 3 ezer milliárd forint értékben.

fotó: Varga Zoltán Facebook-oldala