2023.03.27., hétfő - Emánuel
Debrecen: 9o - 9o
Az ország 19 megyéjében

Minszk: ukrán provokáció volt a tegnapi rakétabecsapódás

frisshirek.hu, 2022. december 30. - 18:15
Minszk: ukrán provokáció volt a tegnapi rakétabecsapódás

Valószínűtlen, hogy a tegnap fehérorosz területen lezuhant ukrán légvédelmi rakéta véletlen folytán lépett be az ország légterébe – jelentette ki a Belarusz Biztonsági Tanács titkára egy vele készült mai interjúban. A kijelentés felerősíti az aggodalmakat, hogy a fehérorosz vezetés ürügyet keres az Ukrajna elleni háborúba való belépésre Oroszország oldalán.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás
Kijev minden áron regionális konfliktust akar kiprovokálni

– jelentette ki Alekszander Volfovics az orosz állami tulajdonban lévő Szputnyik Belarusz nevű médiumnak.

Ennek egy példája a tegnapi incidens is, amikor is egy S-300-as légvédelmi rakéta hatolt be Fehéroroszország légterébe, melyet a belarusz légvédelem hatástalanított. Kicsi a valószínűsége annak, hogy mindez a véletlen számlájára írható. Úgy tűnik, az incidens egy terv része, mely a megvalósítás szakaszába lépett

- tette hozzá.

A fehérorosz honvédelmi tárca tegnap közölte, hogy a légvédelmi erők este 10 óra táján lelőttek egy ukrán S-300-as föld-levegő rakétát a Breszt régióbeli Harbacsa település közelében, mintegy 15 kilométerre a belarusz-ukrán határtól.

Moszkva is rendkívüli aggodalmának adott hangot a fehérorosz légtér megsértése miatt

Az incidens nem csak Oroszország, de fehérorosz partnerünk számára is rendkívül aggasztó fejlemény

– jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságírók előtt Moszkvában a Reuters híradása szerint.

Mint ismeretes, nem ez az első eset, hogy egy a szovjet korszakban gyártott S-300-as ukrán légvédelmi rakéta Ukrajna határain kívül csapódik be. November folyamán egy az ukrán légierő által kilőtt rakéta a NATO tagállam Lengyelország területen ért földet, két lengyel állampolgár életét kioltva. Az ukránok akkor először tagadták, hogy az ő rakétájuk csapódott be a szomszédos ország területén, később viszont kénytelenek voltak elismerni ezt.

Az eset casus bellit szolgáltathat Minszk számára a háborúba való belépésre

A tegnapi incidens ugyanakkor teljesen más megítélés alá eshet, tekintettel arra, hogy ezúttal nem az Ukrajnával igen szoros kapcsolatot ápoló Lengyelország, hanem a sokkal inkább ellenséges Fehéroroszország területén ért földet egy ukrán légvédelmi eszköz. Fehéroroszország Putyin legközelebbi szövetségese, az ország területén több tízezer orosz katona állomásozik, miközben komoly orosz haditechnika is telepítésre került belarusz földön. Az utóbbi hetekben intenzívvé vált az ősz folyamán behívott orosz tartalékosok egy részének fehéroroszországi kiképzése is.

A nemzetközi sajtó biztonsági szakértők véleményére hivatkozva hosszú ideje azt taglalja, hogy Putyin elnök folyamatosan nyomást gyakorol fehérorosz hivatali partnerére, Alekszander Lukasenkóra országa háborúba való belépése érdekében Oroszország oldalán. A tegnapi rakétaincidens akár casus belliként (a háborúba lépés ürügyeként) is szolgálhat, amennyiben Lukasenko, Putyin nyomásának engedve végül meghozná a döntést országa hadba lépéséről.

Minszki mind ez idáig azt hangoztatta, nem kíván részesévé válni az orosz-ukrán konfliktusnak. Álláspontjuk csak abban az esetben változna, ha Ukrajna, illetve nyugati szövetségesei veszélyeztetnék az ország biztonságát.

Fotó: The Moscow Times