2023.03.27., hétfő - Emánuel
Debrecen: 9o - 9o
Az ország 19 megyéjében

Mészáros Lőrinc cégcsoportja ezer milliárd forintos rekordot ért el

frisshirek.hu, 2022. december 16. - 09:25
Mészáros Lőrinc cégcsoportja ezer milliárd forintos rekordot ért el
A Mészáros Lőrinchez köthető OPUS cégcsoport működése során először átlépte az 1000 milliárd forintos mérlegfőösszeget.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás
Az OPUS csoport működése során először átlépte az 1000 milliárd forintos mérlegfőösszeget

– tájékoztatta az OPUS GLOBAL Nyrt. az MTI-t a cég idei harmadik negyedéves, a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján közzétett jelentése alapján.

A közlemény szerint

a vállalatcsoport 2022-es háromnegyedéves konszolidált eredménye 14,7 milliárd forint lett.

A 2021. év végi 889 milliárd forintos mérlegfőösszeghez képest a növekedés üzleti fejlődés eredménye, mivel a 2021-ben megszerzett energetikai cégek (OPUS TIGÁZ, OPUS TITÁSZ) jelentős összegű mérlegtételeit már konszolidálták az előző év összehasonlító időszakában – jelezte a vállalat.

A Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tarozó OPUS GLOBAL Nyrt. konszolidált szinten 86,4 százalékkal magasabb működési bevételt realizált az idei első három negyedévben, ami 163,2 milliárd forinttal nőtt az előző évi bázisidőszakhoz képest.

A 352,1 milliárd forintos működési bevétel mellett mintegy 52 milliárd forintos EBITDA-ról számolt be. Ez a cégcsoport valós teljesítményét leginkább láttató érték 25,5 milliárd forinttal nagyobb, mint 2021 első három negyedévében, a romló gazdasági környezet ellenére

– fogalmaztak a közleményben.

Az OPUS csoport összes működési költsége a bevételekkel összhangban, de annál alacsonyabb, 82,7 százalékos mértékben, 148,6 milliárd forinttal szintén emelkedett, aminek oka nemcsak a csoport portfólióbővülése, hanem az idén gyorsuló ütemben romló kedvezőtlen gazdasági helyzet, az infláció, alapanyag- és energiaárszint-növekedés is.

A cégcsoport az idei első három negyedévben realizált működési bevételének nagyobb arányú növekedése és a működési költségeinek kisebb mértékű emelkedése mellett az üzemi eredmény (EBIT) szinten 23,9 milliárd forint konszolidált eredményt ért el, ami 156,1 százalékkal nagyobb, mint a bázisidőszakban.

Az OPUS GLOBAL társaságainak idei gazdálkodását alapvetően befolyásolta a háborús környezet generálta általános infláció, az építőipari és mezőgazdasági anyagárak emelkedése, illetve hiányuk, az energiaárak drasztikus növekedése és az árfolyamromlás.

A közlemény szerint az év hátralévő részében a társaságok mindent megtesznek az emelkedő működési költségeiknek az értékesítési árakban való érvényesítésére, azonban ennek nemcsak piaci korlátai vannak, hanem a szabályozott ár környezetben – mint például az energiaszektorban – ez nem is lehetséges.

Az adófizetési kötelezettségek szintén jelentősen emelkedtek, elsősorban az energetikai szektorban jellemző magasabb adóteher következtében, ennek ellenére a cégcsoport az idei első három negyedévben 13,9 milliárd forint adózott eredményt ért el

– írták a közleményben.

Fotó: Mészáros Lőrinc. MTI/Koszticsák Szilárd