2023.02.07., kedd - Rómeó, Tódor
Debrecen: -2o - -2o
Az ország 19 megyéjében

Új frontvonal nyílhat Ukrajna északnyugati határszakaszán?

frisshirek.hu, 2022. december 07. - 15:24
Új frontvonal nyílhat Ukrajna északnyugati határszakaszán?
Fehéroroszország erői és katonai felszerelése mozgatását tervezi az elkövetkező kép napban, melyet Minszk anti-terrorista hadgyakorlatként ír le. Mindez azonban növeli az aggodalmakat, melyek szerint Oroszország új frontvonalat nyithat Ukrajna ellen közeli szövetségese területéről indulva.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Ezen időszak alatt a katonai felszerelés és a haderő mozgásba lendül – idézte a BelTA fehérorosz állami hírügynökség az ország Biztonsági Tanácsának nyilatkozatát.

Az állampolgárok mozgása bizonyos közlekedési utakon, illetve területeken korlátozva lesz a tervezett hadgyakorlat következtében – tette hozzá a hírügynökség, anélkül, hogy megemlítette volna, az ország mely részei lesznek érintettek.

Fehéroroszország azt közölte, hogy nem lép be a háborúba déli szomszédja, Ukrajna ellen, ugyanakkor Alekszander Lukasenko elnök már korábban elrendelte jelentős számú belarusz erő ukrán határ közelébe telepítését. 

Fehéroroszország területén orosz katonákat, illetve hadfelszerelést is állomásoztatnak, az ősz folyamán döntés született egy közös fehérorosz-orosz katonai egység felállításáról is. Ennek keretében októberben további 9 ezer orosz katonát vezényeltek Fehéroroszországba

a Reuters híradása szerint. 

Az orosz-ukrán háború kezdetén a Kijev elleni orosz offenzíva fehérorosz területről indult, és rakétatámadásokat is hajtottak végre Ukrajna ellen fehérorosz területről kiindulva.

Egy esetleges támadást belarusz területről az indokolhatna, hogy így Nyugat-Ukrajnában nyithatna új frontvonalat Oroszország Rivne, Luck és Lviv ellen támadva.

Mint ismeretes, a nyugati fegyverszállítmányok döntő részben Lengyelországon keresztül jutnak el Ukrajnába, Lviv környékén katonai kiképzőközpontok is működnek. Az orosz hadvezetés gondolkodhat abban, hogy megpróbálja megnehezíteni a nyugati fegyverek eljuttatását Ukrajnába.

Az orosz haderőt ugyanakkor lekötik a kelet-és dél-ukrajnai harcok, egy északnyugati offenzíva csak a fehérorosz hadsereg hathatós közreműködésével lenne elképzelhető jelenleg.

Hírszerzési és médiaértesülések szerint Lukasenko mostanáig elzárkózott attól, hogy csapatait Ukrajna ellen küldje. A kérdés az, hogy meg tudja-e győzni Vlagyimir Putyin orosz elnök közeli szövetségesét a hadbalépésről Moszkva oldalán. A háború jelenlegi állásából kiindulva Oroszországnak égető szüksége lenne friss csapatok támogatására a harci helyzet számára kedvező megváltoztatása érdekében.

Fotó: nationsonline.org