2023.02.07., kedd - Rómeó, Tódor
Debrecen: -1o - -1o
Az ország 19 megyéjében

Rétvári Bence: népszerű a szülők körében az oktatásról szóló kérdőív - a pedagógusok túlóráit ki kell fizetni

frisshirek.hu, 2022. december 07. - 11:48
Rétvári Bence: népszerű a szülők körében az oktatásról szóló kérdőív - a pedagógusok túlóráit ki kell fizetni
Népszerűnek nevezte a szülők körében az oktatásról szóló kérdőívet a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára szerdai sajtótájékoztatóján, Budapesten.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Ma hajnalig több mint 100 ezren töltötték ki a kérdőívet

- mondta Rétvári Bence.

Kiemelte, ilyen széles körű véleménykikérés az oktatás helyzetéről még nem volt Magyarországon. A nyár és az ősz folyamán a pedagógusok mondhatták el véleményüket többek között az iskolák helyzetéről, az oktatók teljesítményértékelésével, a tanárok leterheltségével kapcsolatban. Ezekre első körben 25 ezer, másodjára 33 ezer pedagógus válaszolt - tette hozzá.

Rétvári Bence hangsúlyozta,

a kormány elsődleges feladata a pedagógusbérek emelése, ezért döntött arról, hogy idén és jövőre 10-10 százalékkal nőnek a bérek. Ezen kívül a Magyarországot megillető európai uniós forrásokból is szeretnének fordítani ágazati béremelésre

- mondta.

A kormány azt szeretné, hogy magyar és uniós finanszírozásból jövőre 21 százalékkal, az azt követő évben 25 százalékkal, majd pedig 29 százalékkal emelkedjenek nőjenek a pedagógusbérek, így

huszonöt hónap múlva 777 ezer forint lehetne a pedagógusok bére

- mondta.

A december 1-jén indított szülői konzultációról elmondta, 700 ezer tankerületi és 50 ezer nem állami fenntartású iskolában tanuló diák szülője kapott az e-Kréta rendszeren keresztül lehetőséget a kérdőív kitöltésére, ami anomim és önkéntes.


Ilyen széles körben még soha nem mondhatták el a szülők a véleményüket az iskoláról, bár a szakmai egyeztetések folyamatosak a pedagógusokat képviselő szervezettekkel - közölte az államtitkár. A kormányalakítás óta öt alkalommal volt széles körű egyeztetés, ezt a konzultációs lehetőséget szélesítették ki a szülői kérdőívvel - mondta Rétvári Bence.

Arról, hogy a Fővárosi Ítélőtábla jogerős döntése szerint ki kell fizetni a tanári túlórákat, közölte: az iskolákban kifizetik a túlmunka után járó díjat, erre minden tankerületnek van pénzügyi fedezete.

Az oktatásra fordítható költségvetési keret jövőre 86 milliárd forinttal nő, ennek "elsöprő többségét" béremelésre fordítják - tette hozzá.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán