2023.02.07., kedd - Rómeó, Tódor
Debrecen: -1o - -1o
Az ország 19 megyéjében

Latorcai Csaba: néhány napon belül aláírhatják a partnerségi megállapodást az EU-val - az öt legboldogabb ország között leszünk az EU-ban

frisshirek.hu, 2022. december 07. - 15:36
Latorcai Csaba: néhány napon belül aláírhatják a partnerségi megállapodást az EU-val - az öt legboldogabb ország között leszünk az EU-ban
A kormány várakozásai szerint néhány napon belül alá tudják írni a partnerségi megállapodást a Magyarországnak járó 9700 milliárd forintnyi uniós forrásról - közölte a területfejlesztési miniszter államtitkára a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara szerdai konferenciáján.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A 2021-27-es időszakra nagyságrendileg 14 ezer milliárd forint fejlesztési forrással számolhat Magyarország. Ebből a vidékfejlesztési programra több mint 4 ezer milliárd jut; ez a forrás már rendelkezésre áll - mondta Latorcai Csaba.

A bizottsági módszertan alapján 430 milliárd forint forrást veszthet Magyarország, ugyanis gazdasága az EU átlagánál jobban növekedett az elmúlt évben, így újra kell számolni a "nekünk járó részt"

- tette hozzá.

A helyreállítási tervre egyik tagállam sem kapott jobb minősítést az Európai Bizottságtól, mint Magyarország.

Várhatóan néhány napon belül "speciális pénzügyminiszteri tanácsi konstrukcióban" hagyják jóvá azt

- mondta az államtitkár.

A kormány célja a gazdaság teljesítőképességének növelése és a munkahelyek megőrzése. A kabinet szeretné, hogy

Magyarország az öt legélhetőbb uniós tagállam közé tartozzon 2030-ra, ahol az emberek kiegyensúlyozattan, boldogan élnek

- fűzte hozzá.

A kormány területfejlesztési politikájáról azt mondta, hogy annak összhangban kell állnia a megyék és a főváros programjaival.

Ennek érdekében partnerséget kínálnak az önkormányzatoknak és a fővárosnak

- jelezte.

Ezért hozta létre az Országgyűlés a kormány javaslatára a Budapesti Agglomerációs Fejlesztési Tanácsot - emlékeztetett Latorcai Csaba.
Az államtitkár beszélt arról is, hogy szeretnék, ha a határmenti térségekben inkább a határon túlról érkezne Magyarországra munkaerő, mintsem a határon túli gazdasági központok, például Pozsony, Kassa és Nagyvárad szívná el a magyar munkavállalókat.

Az államtitkár, utalva a Magyar Nemzeti Bank elnökének a parlament gazdasági bizottság előtt elmondott hétfői beszédére, azt mondta:

a kormány egyetért Matolcsy Györggyel abban, hogy a magyar gazdaság válságban van.

"De nem egyedüliként, mert a globális válság egész Európát és az Európai Uniót is sújtja, ennek a válságnak vagyunk részesei. A kormány saját eszközeivel lokálisan tudja kezelni válságtüneteket."

A várakozások szerint ezek jövőre nem csökkennek az EU-ban sem - tette hozzá.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán