2023.02.07., kedd - Rómeó, Tódor
Debrecen: -2o - -2o
Az ország 19 megyéjében

Hat év börtönre ítélték Argentína alelnökasszonyát

frisshirek.hu, 2022. december 07. - 09:15
Hat év börtönre ítélték Argentína alelnökasszonyát
Hat év börtönre ítélték tegnap Argentína alelnökét, Cristina Fernández de Kirchnert. A sikkasztással vádolt politikust a közhivatal viselésétől is eltiltották élete hátralévő részére. Először fordul elő Argentínában, hogy hivatalban lévő alelnököt ítélnek el bűncselekmény elkövetése miatt. Az ítélet nem jogerős.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A háromtagú bíróság bűnösnek találta Fernándezt az ellene felhozott sikkasztás vádjában, ugyanakkor nem találta igazoltnak a bűnszervezet vezetésének vádját vele szemben. Utóbbiért 12 év börtönbüntetést szabhattak volna ki.

A megvádolt 69 éves politikus ügyében csupán az első fokú ítélet született meg, mely ellen az alelnök fellebbezést nyújthat be. Jogerős ítélet így csak évek múlva várható. Fernández magas állami pozíciójából fakadóan büntetőjogi mentességet élvez.

Cristina Fernández de Kirchner 2007-2015 között Argentína elnöke volt, azóta elhunyt férje, Néstor Kirchner 2003-2007 között töltötte be ugyanezt a pozíciót. Fernández de Kirchner a dél-amerikai állam meghatározó 21. századi vezetője.

A vádak szerint egy a családhoz közel álló építőipari mágnásnak, Lázaro Báeznak juttattak 51 útépítéssel kapcsolatos közbeszerzési projektet Santa Cruz tartományban. A felülszámlázott építési költségek egy részét Báez visszajuttatta a házaspárhoz. Az ügyészség vádja szerint a regnáló alelnök bűnszövetség vezetőjeként közel egymilliárd dollárral (395 milliárd forint) károsította meg az argentin államot. A bűncselekmények elkövetése Fernández elnökségének idejére tehető. Báez, valamint Cristina Fernández 2007-2015 közötti elnöki adminisztrációjának számos tagja is bíróság elé állt.

Fernández az ellene felhozott összes vádpontot tagadta.

Állítása szerint politikai üldöztetés áldozata, meghurcolása mögött az argentin jobboldali politikai tömb áll. Őt magát hívei az egykori legendás argentin politikusnőhöz, az 1952-ben elhunyt Evita Perónhoz hasonlítják.

Christina Fernandez a múlt hónapban kivégzőosztaghoz hasonlította bíráit egy birósági felszólalása során.

A baloldali argentin kormány a vizsgálatokat Cristina Fernández de Kirchner személye ellen jogi eszközökkel vívott háborúnak nevezte. A jelenlegi államfő, Alberto Fernández államfő ismételten kiállt alelnöke mellett.

Amikor a politika beteszi a lábát a bíróságokba, az igazság az ablakon át menekül

- írta nemrég egy Twitter-bejegyzésben Alberto Fernández.

Cristina Fernandez személye mélyen megosztja az argentin társadalmat. A peronista mozgalom baloldali frakciójának első számú vezetőjeként továbbra is élvezi a lakosság 38 százalékának támogatását, miközben 62 százalék a távozását kívánja - a France24.com tudósítása szerint.

Ő maga az ellene indított pert Lula da Silva meghurcolásához hasonlította.

Brazília egykori elnökét hazájában néhány évvel ezelőtt letöltendő börtönbüntetésre ítélték. 2018 áprilisában vonult börtönbe, ahol 580 napot töltött. Mint ismeretes, a brazil baloldal idős vezetőjét a közelmúltban ismét államfővé választották, hivatalát januárban foglalja majd el.

A nagy befolyással rendelkező politikusnő hívei megfogadták, megbénítják az országot Kirchner elmarasztalása esetén. Buenos Aires belvárosában kiabálva, dobokkal vonultak a rendőrségi kordonnal körülvett szövetségi bíróság épülete elé.

Fotó: TASZSZ