2023.02.07., kedd - Rómeó, Tódor
Debrecen: -2o - -2o
Az ország 19 megyéjében

UNICEF-támogatás Debrecennek az ukrán menekültek ellátására

frisshirek.hu, 2022. december 06. - 07:45
UNICEF-támogatás Debrecennek az ukrán menekültek ellátására
Az orosz-ukrán háború miatt Debrecenbe menekülők ellátását 480 millió forinttal támogatja az UNICEF Regionális Ukrán Menekültprogram magyarországi irodája; az erről szóló megállapodást hétfőn írta alá Pilar Gonzalez Rams, az UNICEF-program koordinátora és Papp László (Fidesz-KDNP) polgármester a helyi család- és gyermekjóléti központban.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Az együttműködéssel hosszú távon is javul majd a háború elől Debrecenbe érkezők ellátása - mondta a polgármester, megemlítve, hogy a városban hónapok óta jelentős számú ukrajnai menekült ellátásáról gondoskodnak, miközben közvetlen adományokkal támogatták testvérvárosaik - Beregszász, Harkiv és Ungvár - rászoruló lakosságát, és felajánlották segítségüket a háború utáni újjáépítésben is.

Miután az UNICEF felajánlotta együttműködését, komoly programot dolgoztak ki, amely kiterjed a menekült gyerekek mentális egészségének megerősítésére, rajtuk keresztül pedig a családok támogatására is - jelezte a polgármester.

Hozzátette, hogy a 480 millió forintos támogatásból több mint 200 milliót kap a helyi alapellátási és egészségfejlesztési intézet, amely lelki támogatással, szűrővizsgálatokkal, mozgásprogramokkal, egyéni és csoportos mentális egészségfejlesztő programokkal vesz részt az együttműködésben a szintén támogatott Dorkasz egyesület telephelyén.

Ezen túlmenően korszerűsítik az intézet Szent Anna utcai rendelőjét, ahol az ukrán menekültek mellett helyi gyerekeket is ellátnak - mondta el Papp László, megjegyezve, hogy a városi családvédelmi központ mobil szakmai csoportjai helybe viszik a szolgáltatásokat a rászorulóknak, az EU-Roma Országos Egyesület pedig az ellátásukról, étkeztetésükről gondoskodik.

Pilar Gonzales Rams azt mondta, hogy a háború kezdete óta a gyerekek humanitárius helyzete folyamatosan romlik Ukrajnában: mintegy 60 százalékuk menekült el otthonról vagy az ország más részeibe, vagy a szomszédos országokba.

Ebben a helyzetben az UNICEF a legfontosabb feladatának a gyerekek jogainak biztosítását tekinti, s azon dolgoznak, hogy minden gyerek megfelelő védelemben részesüljön, egészségügyi szolgáltatást vehessen igénybe és oktatást kapjon - tette hozzá.

Az UNICEF regionális irodájának magyarországi munkája a rendszer megerősítésére, a kulcsfontosságú szolgáltatások támogatására terjed ki, ebben együttműködnek a nemzeti és a helyi önkormányzatokkal, a civil társadalommal, a karitatív szervezetekkel annak érdekében, hogy minden gyereknek segítséget tudjanak nyújtani - hangoztatta a programkoordinátor.

fotó: Papp László