2024.04.16., kedd - Csongor
Debrecen: 8o - 8o
Az ország 19 megyéjében

Megújul Zalaszentgrót szennyvíz elvezetése és tisztítása

Kovács Tamara | 2022. december 06. - 16:10
Megújul Zalaszentgrót szennyvíz elvezetése és tisztítása
A projekt eredményeként a meglévő rendszer kerül kibővítésre és fejlesztésre: az elavult türjei telep felszámolása, Zalaszentgrót és Türje eddig el nem látott részeinek, valamint Tekenye község teljes egészének csatornarendszer kiépítése, illetve a zalaszentgróti befogadó telep technológiai fejlesztése valósul meg 2023. év végére.

A Széchenyi 2020 program keretében Zalaszentgrót Város Önkormányzata, Tekenye Község Önkormányzata és Türje Község Önkormányzata 4,227 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert el a „Zalaszentgrót központú agglomeráció szennyvízelvezetése és -tisztítása” elnevezésű, KEHOP-2.2.2-15-2019-00147 azonosító számú projekt megvalósítására - adta közre a Zalaszentgrót Önkormányzata.

A beruházás összesen 4,965 milliárd forintból valósul meg, amit 85 %-ban az Európai Unió,a fennmaradó részt pedig a központi költségvetés finanszíroz. A projekt támogatási összegéből Zalaszentgrót Város Önkormányzata, Tekenye Község Önkormányzata és Türje Község Önkormányzata részesül az NFP Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság konzorciumi vezetésével - olvasható az önkormányzat ajtóközleményében.

A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) keretében történő beruházás célja a fejlesztések által Zalakoppány (Zalaszentgrót településrésze) és Tekenye csatornahálózatának kiépítése, Türje község csatornahálózatának bővítése, meglévő szennyvíztisztító telepének felhagyása és a csatornahálózaton összegyűjtött szennyvíz átkormányzása a projekt keretében felújítandó zalaszentgróti szennyvíztisztító telepre. Magyarország egyik kiemelt vízminőségi feladata a Nemzeti Települési Szennyvízelvezetési és Tisztítási Program megvalósítása.

A fejlesztés megvalósulása által hosszú távon megoldható a települések szennyvizeinek ártalommentes elhelyezése, megszüntethető a talajvíz szennyezése, és az ivóvízbázisok veszélyeztetése, valamint növelhető a környező felszíni és felszín alatti vizek minőségének védelme, a felszín alatti vizek védelméről szóló kormányrendeleteknek.

„Zalaszentgrót központú agglomeráció szennyvízelvezetése és -tisztítása” című projekt elszámolható összköltsége 4,96 milliárd forint, melyből az európai uniós támogatás összege 4,2 milliárd forint, a fennmaradó rész hazai finanszírozású. A projekt a megvalósításával hozzájárul Magyarország derogációs kötelezettségének teljesítéséhez.

Fotó: Zalaszentgrót város hivatalos Facebook-oldala