2023.02.07., kedd - Rómeó, Tódor
Debrecen: -2o - -2o
Az ország 19 megyéjében

Megújul Zalaszentgrót szennyvíz elvezetése és tisztítása

Kovács Tamara, 2022. december 06. - 16:10
Megújul Zalaszentgrót szennyvíz elvezetése és tisztítása
A projekt eredményeként a meglévő rendszer kerül kibővítésre és fejlesztésre: az elavult türjei telep felszámolása, Zalaszentgrót és Türje eddig el nem látott részeinek, valamint Tekenye község teljes egészének csatornarendszer kiépítése, illetve a zalaszentgróti befogadó telep technológiai fejlesztése valósul meg 2023. év végére.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A Széchenyi 2020 program keretében Zalaszentgrót Város Önkormányzata, Tekenye Község Önkormányzata és Türje Község Önkormányzata 4,227 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert el a „Zalaszentgrót központú agglomeráció szennyvízelvezetése és -tisztítása” elnevezésű, KEHOP-2.2.2-15-2019-00147 azonosító számú projekt megvalósítására - adta közre a Zalaszentgrót Önkormányzata.

A beruházás összesen 4,965 milliárd forintból valósul meg, amit 85 %-ban az Európai Unió,a fennmaradó részt pedig a központi költségvetés finanszíroz. A projekt támogatási összegéből Zalaszentgrót Város Önkormányzata, Tekenye Község Önkormányzata és Türje Község Önkormányzata részesül az NFP Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság konzorciumi vezetésével - olvasható az önkormányzat ajtóközleményében.

A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) keretében történő beruházás célja a fejlesztések által Zalakoppány (Zalaszentgrót településrésze) és Tekenye csatornahálózatának kiépítése, Türje község csatornahálózatának bővítése, meglévő szennyvíztisztító telepének felhagyása és a csatornahálózaton összegyűjtött szennyvíz átkormányzása a projekt keretében felújítandó zalaszentgróti szennyvíztisztító telepre. Magyarország egyik kiemelt vízminőségi feladata a Nemzeti Települési Szennyvízelvezetési és Tisztítási Program megvalósítása.

A fejlesztés megvalósulása által hosszú távon megoldható a települések szennyvizeinek ártalommentes elhelyezése, megszüntethető a talajvíz szennyezése, és az ivóvízbázisok veszélyeztetése, valamint növelhető a környező felszíni és felszín alatti vizek minőségének védelme, a felszín alatti vizek védelméről szóló kormányrendeleteknek.

„Zalaszentgrót központú agglomeráció szennyvízelvezetése és -tisztítása” című projekt elszámolható összköltsége 4,96 milliárd forint, melyből az európai uniós támogatás összege 4,2 milliárd forint, a fennmaradó rész hazai finanszírozású. A projekt a megvalósításával hozzájárul Magyarország derogációs kötelezettségének teljesítéséhez.

Fotó: Zalaszentgrót város hivatalos Facebook-oldala