2023.02.07., kedd - Rómeó, Tódor
Debrecen: -2o - -2o
Az ország 19 megyéjében

Matolcsy György: a magyar gazdaság válságközeli helyzetben van

frisshirek.hu, 2022. december 05. - 13:00
Matolcsy György: a magyar gazdaság válságközeli helyzetben van
A Magyar Nemzeti Bank elnöke szerint az infláció nem „szankciós” vagy háborús, mert 2021 nyarától szökött fel az energiaárak miatt.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Hétfőn délelőtt, 10 órakor kezdődött a parlamentben a gazdasági bizottság aktuális ülése, aminek első napirendi pontja Magyar Nemzeti Bank 2021. évről szóló üzleti jelentése és beszámolója. Ezt Matolcsy Görgy, a jegybank elnöke vezette elő, aki – az rtl.hu cikke szerint – szokatlan őszinteséggel bírálta a kormány gazdaságpolitikáját.

Szembe kell néznünk azzal, hogy a magyar gazdaság válságközeli helyzetben van

– mondta az MNB elnöke.

Tordai Bence, a Párbeszéd frakcióvezető-helyettese, a gazdasági bizottság taja a Facebook-on számolt be a részletekről. A 24.hu által kiszúrt bejegyzésben azt írta, hogy

Matolcsy György megsemmisítő kritikáját adta az Orbán-kormánynak.

Az ellenzéki politikus idézett is a jegybankelnöktől: „Magyarország válságközeli helyzetben van”, „a világ negyedik-ötödik legsérülékenyebb országa”, az EU-ban „hátulról a 4. termelékenységi szint”, „a második legmagasabb az ikerdeficit Románia után; jövőre a legmagasabb lesz – ez az a szint, amit ellenzékben elítéltünk”, „jövőre 15-18 százalék lesz az infláció”.

Ennek okai az energiaár-robbanás és az élelmiszer-infláció, utóbbi főként azért, mert „az Unióban Magyarországon a második legalacsonyabb a mezőgazdaság termelékenysége Bulgária után”. Az infláció pedig Matolcsy szerint nem „szankciós” vagy „háborús”, mert 2021 nyarától szökött fel az energiaárak miatt.

Bajban vagyunk, sok szempontból saját döntéseink miatt vagyunk bajban.

Az MNB elnöke szerint „megbomlott a kormány és a jegybank gazdaságpolitikai összhangja – ez sokba kerül.” Matolcsy azt mondta, „helytelen a kormány válságkezelési stratégiája”, „az ársapkák 3-4 százalékos inflációs többletet okoznak, azonnal ki kell vezetni ezeket”, „Magyarország az egyetlen ország, amely több benzint és gázolajat fogyaszt, mint az energiaválság előtt”.

2010 után nem hoztuk meg a jó döntéseket, 2021 után rossz döntéseket hozott a kormány

– mondta Matolcsy, előbbiek közé értve az energiahatékonysági beruházások elmaradását és a mezőgazdaság klímaválságra való felkészítésének hiányát.

Úgy számolnak a jegybankban, hogy a teljes energiahatékonysági fordulatra 20 ezer milliárd forintot kellene költeni:

Az energiahatékonyság a kiút legfontosabb eleme.

Amint arról lapunk, a Frisshirek.hu beszámolt, a Magyar Nemzeti Bank már korábban is bírálta a hivatalos gazdaságpolitikát.

Archív fotó: Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke előadást tart a Budapesti Metropolitan Egyetem Kezedben a jövő – TEDx konferenciáján az Uránia Nemzeti Filmszínházban 2022. november 10-én. MTI/Máthé Zoltán