2024.04.18., csütörtök - Andrea, Ilma
Debrecen: 7o - 7o
Az ország 19 megyéjében

Elszálltak az élelmiszerárak, megjelentek a bolti szarkák

frisshirek.hu | 2022. november 29. - 09:05
Elszálltak az élelmiszerárak, megjelentek a bolti szarkák
Az élelmiszerárak alakulását látva talán nem véletlen, hogy idén jelentősen nőtt a bolti lopások száma. A hvg.hu a rendőrség adatai alapján azt írja, idén október végéig a hiper- és a szupermarketekből összesen 8396 esetben loptak összesen, ez 22,52 százalékos emelkedést jelent éves összehasonlításban. 27 százalékkal nőtt az étellopások száma, de szeszes italt és egyéb élelmiszert is jóval többször csennek ki a boltokból, mint tavaly. A leggyakrabban eltulajdonított termékek között előfordulnak a hús és húskészítmények, a tisztítószer, az üdítőital, a tej- és tejtermék is, ám a lista élén az illatszerek, a pénz és az édesipari termékek vannak.

Amint arról lapunk, a Frisshirek.hu korábban már beszámolt, egyre magasabb az infláció Magyarországon, a hvg.hu beszámolója szerint pedig ezzel együtt

megnőtt a bolti lopások száma is.

Az ORFK Kommunikációs Szolgálata a lap kérdéseire azt közölte, hogy legtöbbször, összesen 8396 esetben országosan az idei első tíz hónapban a hiper- és a szupermarketekből, valamint az egyéb, vagyonőrt foglalkoztató üzletekből loptak,

ez 22,52 százalékos emelkedést jelent éves összehasonlításban.

A tolvajok emellett az ötvenezer forintot meg nem haladó bolti lopásokat jellemzően kisboltokban, dohányboltokban, üzemanyag-töltőállomások shopjában követték el.

Kisboltokból több mint 23 százalékkal többen, összesen 908 esetben, míg dohányboltokból több mint 45 százalékkal többen (89-szer) loptak a tavalyi év azonos időszakához képest. Ezzel szemben a benzinkutak shopjaiban elkövetett lopások száma mindössze 2 százalékkal, 414-re emelkedett.

Megyei összehasonlításban

  • toronymagasan Budapesten történt a legtöbb jogsértés (807) idén októberig,
  • a fővárost Borsod-Abaúj-Zemplén megye (135),
  • majd Pest (130) követi,
  • Győr-Moson-Sopron megyében 116,
  • Bács-Kiskun megyében 82 bolti lopást regisztráltak.

Ezzel szemben a legkevesebbszer Vas megyében (16) loptak, de Komárom-Esztergom megyében sem sokkal rosszabb a helyzet, ahol összesen 18 jogsértést regisztráltak.

A hvg.hu cikke szerint az ORFK adatai alapján elmondható, hogy minden egyes termékkategóriába tartozó terméket többször loptak idén októberig a mobiltelefonok és kiegészítők kivételével, ezen elkövetések száma 30 százalékkal 28-ra csökkent éves összehasonlításban.

Ételt 27 százalékkal többen, 994 esetben, szeszes italt ötödével többen, 1296-szor, míg egyéb élelmiszert 25 százalékkal többen, 5018-szor loptak.

A hiper-, és szupermarketekből 24,20 százalékkal többen loptak élelmiszereket, 24,59 százalékkal műszaki cikkeket, míg 18,99 százalékkal ruházati cikkeket, illatszert és vegyi árut. A dohányboltokból kiugróan (120 százalékkal), és a benzinkutak shopjaiban is (43 százalékkal) megnőtt a ruházaticikk-, illatszer- és vegyiáru-lopások száma. Utóbbi kategória lopása az összes egység esetében 19,37 százalékkal nőtt.

Hasonlóan, műszaki cikkeket is ötödével többször tulajdonítottak el az összes típusú boltból, ezeket is leginkább a hiper- és szupermarketekből és egyéb vagyonőrt foglalkoztató üzletekből vitték.

A leggyakrabban eltulajdonított termékek között előfordulnak

  • a hús és húskészítmények (132),
  • a tisztítószer (50),
  • az üdítőital (44), 
  • a tej- és tejtermék (42) is.

Élelmiszer-alapanyagot 38-szor, míg kenyeret és péksüteményt 34-szer, kávét pedig 30 esetben loptak.

A legnépszerűbb termékek mégis az illatszerek (342), a pénz (286), és az édesipari termékek (195) voltak.

A hvg.hu beszámolója szerint a Tesconál augusztus óta körülbelül duplájára nőtt mind az elkövetések száma, mind az ellopott élelmiszerek értéke. Az élelmiszerlánc üzleteiből az elkövetők leginkább italokat, sajtot, csokoládét, játékokat, ruhát, húsféléket és kozmetikai termékeket tulajdonítanak el.

A Sparnal pedig inkább szervezett, sorozatos lopásokat tapasztalnak a lap cikke szerint. A tolvajok megrendelésre, gyakran továbbértékesítési céllal csennek el termékeket.

Illusztrációs fotó: Pixabay