2023.02.07., kedd - Rómeó, Tódor
Debrecen: -2o - -2o
Az ország 19 megyéjében

Gyertyagyújtással hívott összefogásra a segélyszervezet

frisshirek.hu, 2022. november 27. - 18:00
Gyertyagyújtással hívott összefogásra a segélyszervezet
A hagyományokhoz hűen advent első vasárnapján gyertyagyújtással hívott összefogásra az Ökumenikus Segélyszervezet, amely idén a nehéz gazdasági helyzet és az áremelkedések miatt már korábban elindította adventi adománygyűjtését.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A segélyszervezet gyűjtése a korábbi években az első adventi gyertya meggyújtásával vette kezdetét, idén azonban már november elején elindították azt.

Az MTI beszámolója szerint az első gyertyát Lévai Anikó, a segélyszervezet jószolgálati nagykövete és Lehel László, a segélyszervezet elnök-igazgatója lobbantotta lángra 13 óra 53 perckor a segélyszervezet budafoki központjának udvarán, utalva a segélyszervezet 1353-as adományvonalának számára.

Lévai Anikó, a miniszterelnök felesége a sajtótájékoztatón arról beszélt:

a segélyszervezet a elmúlt években nagyon sok embernek tudott segíteni, hazai és nemzetközi színtéren is jelentős szervezetté vált, ugyanakkor a segítségre, szolidaritásra, a kinyújtott kézre most nagyobb szükség van, mint valaha.

Hozzátette: lassan egy éve zajlik háború Ukrajnában és a segélyszervezetnek egyszerre kell helytállnia a határ mindkét oldalán. Február vége óta a segélyszervezet 170 ezer, a háború miatt elmenekült, bajba jutott embernek segített, a Baross utcai menekülteket támogató központ pedig 450 családdal áll kapcsolatban.

Ugyanakkor az intézmények itthon is nélkülöző, krízishelyzetben lévő családok ezreit segítik az év minden napján, ételt, otthont, esélyt adva a rászorulóknak

tette hozzá.

Lévai Anikó szólt arról is, a segélyszervezet az elmúlt években lehetőségeihez mérten mindent megtett, hogy az intézményei egyre jobban és fenntarthatóbban működjenek, a beruházások, fejlesztések során kiemelt szempont volt az energiahatékonyság és az energiatakarékos rendszerek telepítése. Októbertől pedig a lehető legtakarékosabban igyekeznek fenntartani még a segítségnyújtást is.

Hozzátette: szükségük van minden támogatásra, emberek energiájára, szaktudására, ötleteire, és persze az adományaira.

Vagy néha egyszerűen csak arra, érezzük, nem vagyunk egyedül

– fogalmazott, megjegyezve: a rezsiárak és az élelmiszerárak növekedése a segélyszervezet minden tevékenységét sokkal költségesebbé teszi, munkájuk folytatásához pedig szükség van a szolidaritásra.
Jelezte: tudják, támogatóik is nehéz helyzetben vannak, de mégis összefogásra hívnak.

Hisszük, hogy az összefogás erejével ez az időszak is túlélhető

– mondta.

Lehel László, a segélyszervezet elnök-igazgatója arról beszélt:

az elmúlt évekhez képest megnőtt a segélykérők száma és a megnövekedett élelmiszer- és rezsiárak ellenére sem szeretnének „visszavonulni”.

Arra törekszenek, hogy intézményeiket a rendkívüli helyzetben is működtessék, ne csökkentsék „a segítségnyújtás arányát és értékét”.

Összességében hiszünk abban, lehetséges valóban az összefogással csodát elérni. Hiszünk abban, hogy a sok jóakaró ember mégiscsak eredményt érhet el

– fogalmazott.

Gáncs Kristóf, a segélyszervezet kommunikációs igazgatója elmondta, a segélyszervezet 27. alkalommal indította el országos adventi pénzadománygyűjtését. A kezdeményezést a www.segelyszervezet.hu oldalon lehet támogatni, valamint a 1353-as adományvonal tárcsázásával, hívásonként illetve sms-enként 250 forinttal.

Emellett december 24-éig a Tesco kétszáz áruházában tart a kuponos gyűjtés, és a nagyobb postahivatalokban is várják a felajánlásokat. Lehetőség van személyes adományozásra is a Szent István-bazilikánál az adventi ünnepen.

Fotó: Lévai Anikó, a segélyszervezet jószolgálati nagykövete, a miniszterelnök felesége (j2), Lehel László, a segélyszervezet elnök-igazgatója (jobbra), Gyurta Dániel olimpiai-, világ- és Európa-bajnok úszó (balra) és Gáncs Kristóf kommunikációs igazgató (balról a második) az első adventi gyertya meggyújtása után az Ökumenikus Segélyszervezet rászoruló családnak szánt adománycsomagját pakolják a budafoki koordinációs központban 2022. november 27-én.