2024.03.03., vasárnap - Kornélia
Debrecen: 10o - 10o
Az ország 19 megyéjében

Újabb feltételekhez köti a pénzcsap megnyitását az Európai Bizottság

frisshirek.hu | 2022. november 24. - 09:35
Újabb feltételekhez köti a pénzcsap megnyitását az Európai Bizottság
Sajtóértesülések szerint a magyar kormány által benyújtott helyreállítási terv és az operatív programok átmentek a brüsszeli szűrőn, de az uniós pénz csak az igazságszolgáltatással összefüggő vállalások teljesítését követően, 2023 márciusa után érkezhet meg Magyarországra.

Amint arról lapunk, a Frisshirek.hu tegnap már beszámolt, a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) értesülése szerint a magyar kormány által tett 17 korrupcióellenes és közbeszerzési vállalás eddigi teljesítésével inkább elégedetlen az Európai Bizottság, és ezért tartja fent azt a javaslatát, amit már szeptember 18-án is megfogalmazott a Tanács felé.

A FAZ arról is írt, hogy az is elképzelhető, hogy a 7,5 milliárd eurónál is több lesz a felfüggesztett magyar felzárkóztatási forrás, mert a szóban forgó három operatív programot (közlekedésfejlesztési, területfejlesztési és energiahatékonysági) a Bizottság még el se fogadta, így a szeptemberi bizottsági javaslat értelmében most arról kell döntenie a Tanácsnak, hogy ezt a három programot teljes egészében függesszék fel, ne csak 65-65 százalékban.

A Napi.hu most írt az Index cikke nyomán, hogy

Brüsszelben jóváhagyják a kabinet által benyújtott helyreállítási tervet és az operatív programokat; elfogadják a vállalt és teljesített tizenhét korrekciós intézkedést, de uniós pénzt csak akkor folyósítanak, ha Budapest további igazságügyi reformokat is végrehajt.

A lap úgy tudja, hogy a magyar kormány vállalta, hogy március 31-ig a kért, az igazságszolgáltatással összefüggő korrekciókat is végrehajtja. Ezt követően érkezhet meg Magyarországra a várt uniós pénz.

Fotó: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő (középen). MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán