2023.02.07., kedd - Rómeó, Tódor
Debrecen: -2o - -2o
Az ország 19 megyéjében

Újabb feltételekhez köti a pénzcsap megnyitását az Európai Bizottság

frisshirek.hu, 2022. november 24. - 09:35
Újabb feltételekhez köti a pénzcsap megnyitását az Európai Bizottság
Sajtóértesülések szerint a magyar kormány által benyújtott helyreállítási terv és az operatív programok átmentek a brüsszeli szűrőn, de az uniós pénz csak az igazságszolgáltatással összefüggő vállalások teljesítését követően, 2023 márciusa után érkezhet meg Magyarországra.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Amint arról lapunk, a Frisshirek.hu tegnap már beszámolt, a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) értesülése szerint a magyar kormány által tett 17 korrupcióellenes és közbeszerzési vállalás eddigi teljesítésével inkább elégedetlen az Európai Bizottság, és ezért tartja fent azt a javaslatát, amit már szeptember 18-án is megfogalmazott a Tanács felé.

A FAZ arról is írt, hogy az is elképzelhető, hogy a 7,5 milliárd eurónál is több lesz a felfüggesztett magyar felzárkóztatási forrás, mert a szóban forgó három operatív programot (közlekedésfejlesztési, területfejlesztési és energiahatékonysági) a Bizottság még el se fogadta, így a szeptemberi bizottsági javaslat értelmében most arról kell döntenie a Tanácsnak, hogy ezt a három programot teljes egészében függesszék fel, ne csak 65-65 százalékban.

A Napi.hu most írt az Index cikke nyomán, hogy

Brüsszelben jóváhagyják a kabinet által benyújtott helyreállítási tervet és az operatív programokat; elfogadják a vállalt és teljesített tizenhét korrekciós intézkedést, de uniós pénzt csak akkor folyósítanak, ha Budapest további igazságügyi reformokat is végrehajt.

A lap úgy tudja, hogy a magyar kormány vállalta, hogy március 31-ig a kért, az igazságszolgáltatással összefüggő korrekciókat is végrehajtja. Ezt követően érkezhet meg Magyarországra a várt uniós pénz.

Fotó: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő (középen). MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán