2023.02.07., kedd - Rómeó, Tódor
Debrecen: -2o - -2o
Az ország 19 megyéjében

18 milliárd forintból vált árvízbiztosabbá a Tisza és környéke

frisshirek.hu, 2022. november 24. - 12:22
18 milliárd forintból vált árvízbiztosabbá a Tisza és környéke
Javult az árvízi biztonság a Közép-Tiszán Kisköre és Szolnok között a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programban (KEHOP), az Európai Unió és a magyar állam 18,1 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatásával megvalósuló beruházás révén, amelyből már csak kisebb utómunkálatok maradtak hátra - adta hírül a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) szerdán az MTI-nek.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Kötivizig konzorciumában megvalósuló projekt legfőbb célja - a Vásárhelyi Terv Továbbfejlesztése (VTT) programnak megfelelően -, hogy az eddiginél szabadabb utat engedve a folyónak, gyorsabb, akadálymentes lefolyást biztosítanak - ismertette a szervezet közleményében.

Az elmúlt időszakban töltésáthelyezésekkel megszüntették a hullámtéri szűkületeket, elbontották az övzátonyokat, eltávolították az árvizek levonulását gátló tereptárgyakat, illetve az ugyancsak lefolyási akadályt képező, elburjánzott növényzetet.

Új földművek épültek a Tisza jobb partján, Szórópuszta és Doba között, Nagykörű közelében, továbbá a Tisza bal partján Szajolnál és Óballánál - ezzel kritikus szűkületeket szüntettek meg, amely a projekt egyik legfontosabb célkitűzése volt.

376,5 hektárral bővült így a hullámtér.

Visszabontották a Tiszaroff-felsőréti nyárigátat valamint felújítottak egy műtárgyat is. Szükséges volt több helyszínen rendezni az övzátonyokat is: a Tisza bal partján, a kiskörei vasúti híd feletti szakaszon, a Tisza jobb partján, a Kanyari szakaszon, továbbá a Tisza bal partján, a nagykörűi kompátjáró alatti és feletti szakaszokon - részletezték a közleményben.

Természetvédelmi szempontokra is figyelemmel voltak az átfogó beruházás megvalósításakor, ennek érdekében 4100 hektáron lefolyásjavító erdészeti beavatkozást is elvégeztek. Korábban a Frisshirek.hu-n már beszámoltunk a program egyik elemének átadásáról, amikor lezárult Tiszapüspöki és Tiszaug között a hullámtér rendezés.

Közvetve 49 települést érintett a projekt, közvetlenül pedig tizenötöt: Besenyszög, Csataszög, Fegyvernek, Kisköre, Kőtelek, Nagykörű, Pély, Szajol, Szolnok, Tiszabő, Tiszabura, Tiszapüspöki, Tiszaroff, Tiszasüly, Törökszentmiklós.

Fotó: Herczeg Zsolt Facebook-oldala