2023.02.07., kedd - Rómeó, Tódor
Debrecen: -2o - -2o
Az ország 19 megyéjében

Szijjártó lemondásra szólította fel az EU vezetőit - közben történelmi örömhírt jelentett be: együttműködünk Iránnal

frisshirek.hu, 2022. november 17. - 20:00
Szijjártó lemondásra szólította fel az EU vezetőit - közben történelmi örömhírt jelentett be: együttműködünk Iránnal
Nagyon kemény viták jönnek, és ezekben a kormánynak szüksége lesz a támogatásra, ezért fontos a nemzeti konzultáció - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Budapesten. Nem nevezhető szokványosnak, hogy egy iráni miniszter az Európai Unió egyik tagállamába látogat, mint az történt Magyarországon - előző programján mondta a külügyminiszter, amit Hadházy Ákos képviselő durvának és szégyenletesnek minősített.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A tárcavezető a Mondjunk nemet a szankciókra! elnevezésű országjárás keretében Budapesten arról beszélt:

a szankciók teljes csődjének beismerése, hogy ma Brüsszelben letagadják, az elvárás az volt, hogy a szankciók segítenek a háborút hamarabb lezárni.

Az EU csak azért akar újabb szankciókat, hogy a saját hibás, károkat okozó döntéseit valahogyan mentegesse, mert annak a kimondása, hogy a szankciók zsákutcát jelentenek, felelősök után kiáltanak - vélekedett Szijjártó Péter.

Megjegyezte: nem teszik kockára a magyar energiaellátást; bármilyen szankciós csomag tárgyalásakor a magyar érdeket kell védeni.


A tárcavezető kiemelte:

felbecsülhetetlen értéke van a választási győzelemnek, mert a magyar kormány a legstabilabb Európában, és ez a kormány teljes mellszélességgel kiáll a nemzeti érdekekért.

Közölte: normális esetben, békeidőben egy ország jövőjéről, különböző politikai irányvonalakról szól egy választás, de Magyarországon az áprilisi választásnak ennél sokkal nagyobb tétje volt, mert nemcsak az ország gazdasági és társadalmi jövőképéről döntöttek a választók, hanem arról, hogy Magyarország következő évei békében telhetnek-e - magyarázta. Hozzáfűzte: az eltelt hónapok megerősítették, mennyire fontos volt a tavaszi győzelem.

Emlékeztetett arra:

a kampányban világossá tették, hogy a legfontosabb cél kimaradni a háborúból, ennek megfelelő döntéseket hozott a kormány, ugyanakkor Magyarország komoly humanitárius segítséget nyújt Ukrajnának.

Úgy vélte, a háború kitörését követően világos volt, hogy az EU-nak valamilyen választ kell adnia, de a lehető legrosszabb választ adta a szankciók bevezetésével. Brüsszel azt ígérte, hogy a szankciók az orosz gazdaságot térdre kényszerítik és ezzel hozzájárulnak, hogy a háború mielőbb véget érjen.

Hangsúlyozta:

azonban jelenleg azt látni, hogy a háború brutális módon zajlik és az európai gazdaság az európai recesszió felé halad. Ennek a helyzetnek ahhoz kellene vezetnie, hogy a döntéshozók leülnek értékelni a fejleményeket, azt, hogy az árak az egekben vannak és az orosz gazdaságot nem rengették meg a szankciók

- mutatott rá.

Szijjártó Péter közölte: Magyarország azért vásárol gázt Oroszországtól, mert fizikailag kizárt, hogy nélküle oldja meg a gázellátást, egyszerűen így alakult ki az infrastruktúra ebben a térségben.

Kifejtette: a szankciók teljes csődjének beismerése, hogy ma Brüsszelben letagadják, hogy az elvárás az volt, hogy a szankciók segítenek a háborút hamarabb lezárni.

Az EU csak azért akar újabb szankciókat, hogy a saját hibás, károkat okozó döntéseit valahogyan mentegesse, mert annak a kimondása, hogy a szankciók zsákutcát jelentenek, felelősök után kiáltana

- vélekedett.

Elmondta: akkor pedig elő kellene állnia azoknak a vezetőknek, akik a szankciók mellett kardoskodtak és ki kellene mondaniuk, hogy miattuk került az európai gazdaság a recesszióba közelébe és

le kellene mondaniuk. Ez lenne a normális reakció azok részéről, akik a szankciók bevezetésével károkat okoztak Európának

- jelentette ki.

Nehéz körülmények közepette is fenn kell tartani a kommunikációs csatornákat

"Ebben a nehéz helyzetben józan észre és pragmatikus hozzáállásra van szükség, s ezt alkalmazzuk a magyar-iráni gazdasági együttműködés fejlesztése során és érdekében is"

- jelentette ki Szijjártó Péter.

Mint közölte, az üzleti fórum keretében 55 kétoldalúvállalatközi találkozót sikerült lebonyolítani, ami jó eredménynek számít. Tavaly 45 százalékkal, idén eddig 55 százalékkal bővült a kétoldalú kereskedelem, és az együttműködés több területen komoly hagyományokkal bír, így az agrárkutatást, a mezőgazdasági és élelmiszeripari technológiákat, az egészségipart illetően is - tájékoztatott.
Végül pedig hozzátette, hogy a fejlett magyar vízgazdálkodási és egyéb technológiákat nagy érdeklődéssel várják Iránban, ahogy nő a kereslet a magyar orvosi eszközök iránt is.

Durva és szégyenletes

"A magyar diplomáciában mindig van lejjebb: ma a magyar-IRÁNI üzleti konferenciát rendeznek ma a Kempinski Hotelben, Szijjártó Péter és az iráni kereskedelmi miniszter részvételével. Ez annyira abszurd és bizarr információ volt, hogy oda is mentem megnézni, nem csak viccel-e valaki - írja Facebook-bejegyzésében Hadházy Ákos.

Nos, nem sikerült neki előzetes regisztráció hiányában. Bár hozzátette, az eseményt meg sem hirdették.

Ami miatt ez az egész durva és szégyenletes:

- Iránban csak az utóbbi hetekben több száz embert öltek meg, akik amiatt lázadtak, mert egy “iszlám törvényeket megsértő” diáklányt agyonverték a rendőrök.
- Irán drónokat ad el az oroszoknak, amivel utóbbiak az ukrán civil lakosságot terrorizálják és az áramellátásukat támadják. A drónokban nyugati alkatrészeket is találtak az ukránok - könnyen lehet, hogy ezeket ilyen konferenciákon vásárolják.
- Irán komoly nyugati embargó alatt áll, leginkább az atomfegyver előállítását célzó programja miatt.

MTI/Illyés Tibor