2024.04.18., csütörtök - Andrea, Ilma
Debrecen: 7o - 7o
Az ország 19 megyéjében

A homoszexualitás agykárosodás eredménye a katari foci vb nagykövete szerint

frisshirek.hu | 2022. november 08. - 14:46
A homoszexualitás agykárosodás eredménye a katari foci vb nagykövete szerint
A november 20-án kezdődő katari labdarúgó világbajnokság egyik nagykövete a ZDF német közszolgálati televíziónak kijelentette, véleménye szerint a homoszexualitást az agy károsodása okozza.

Az interjú Dohában készült a korábbi katari válogatott labdarúgóval, Khalid Salmannal. A konzervatív, muszlim vallású országban a homoszexualitás törvényileg tiltott.

Egyes külföldi futballisták aggodalmuknak adtak hangot a világeseményre utazó futballszurkolók jogaival kapcsolatban, különösen az LMBTQ-közösség, illetve a nők vonatkozásában, akiknek jogait a katari törvények diszkriminálják.

A Perzsa-öböl menti ország több mint egy millió látogatót vár a világbajnokság idejére a világ minden tájáról.

Igazodniuk kell a mi törvényeinkhez – jelentette ki Salman az interjú egy kivonatában (a teljes interjút ma tűzi műsorára a ZDF televízió). A homoszexualitás helyi szóhasználattal élve „haram” azaz tiltott Katarban

A kérdésre, hogy miért tiltott a homoszexualitás, a korábbi labdarúgó azt válaszolta: bá ő maga nem követi szigorúan az iszlám előírásait, mégis úgy véli, a homoszexulitás agykárosodás eredménye.

A beszélgetés ezt követően azonnal le lett állítva egy jelenlévő katari tisztviselő közbelépése miatt. A katari világbajnokság szervezői ennek okára vonatkozóan egyelőre nem adtak magyarázatot a Reuters hírügynökségnek, miként a nemzetközi labdarúgó szövetség, a FIFA illetékesei sem.

A szervezők ugyanakkor megismételték, mindenkit szívesen látnak az országban a világbajnokság idején - írja a Reuters.

Katar az első közeli-keleti ország, mely labdarúgó világbajnokságnak ad otthont. A kis arab állam erőteljes nemzetközi nyomás alá került az elmúlt évek során a vendégmunkásokkal kapcsolatos rossz bánásmód, valamint a korlátozó jellegű szociális törvénykezés miatt. Az emberi jogok helyzetéről szóló katari jelentés publikálását követően egyes csapatok, illetve tisztviselők a november 20-ától december 18-ig tartó világesemény bojkottjára szólítottak fel -

írta meg a Frisshirek.hu.

A katari törvények az alkoholfogyasztást is tiltják, alkohol csak erre kijelölt, speciális engedéllyel rendelkező ötcsillagos szállodák éttermeiben forgalmazható.

A labdarúgó világbajnokság idejére azonban puhulnak a törvényi rendelkezések. A külföldi szurkolóknak szinte egész nap lesz lehetőségük alkoholtartalmú italok fogyasztására, de csak az arra kijelölt helyszíneken.

Kép: amnesty.org