2023.02.07., kedd - Rómeó, Tódor
Debrecen: -2o - -2o
Az ország 19 megyéjében

Energiatakarékosság: elfogadták a hódmezővásárhelyi intézkedéseket, de sok mindenre visszatérnek novemberben - 6 embertől elköszönnek a polgármesteri hivatalban

frisshirek.hu, 2022. október 27. - 19:55
Energiatakarékosság: elfogadták a hódmezővásárhelyi intézkedéseket, de sok mindenre visszatérnek novemberben - 6 embertől elköszönnek a polgármesteri hivatalban
A hódmezővásárhelyi közgyűlés élénk vita mellett elfogadta a takarékossági intézkedéseket. Egyesek közülük már november elsején, míg mások december 31-e után lépnek életbe, és többségében tavaszig tartanak. Hat embert elküldenek a polgármesteri hivatalból, a strand és az uszoda azonban nem zár be, sőt, állami segítséget is kaphat, mivel jelentős sportélet folyik benne.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Élénk vita alakult ki a bezárások kapcsán a közgyűlésben. Benkő Zsolt, a Fidesz-KDNP-Szeretem Vásárhelyt képviselője azt nehezményezte, hogy itt 300 millió forintról folyt a vita, míg a városnak 2,3 milliárd forintot kellene megtakarítania. Ezért indokolatlannak tartja, hogy egyes, nem szükséges intézményeket csak félig, vagy megkötésekkel zárjanak be. Más képviselők és maga Márki-Zay Péter polgármester is azt mondták, a Benkő Zsolt által felvetett javaslat a város ,,nem működését” jelentené. Szabó János alpolgármester jelezte, nem fűnyíróelv szerint dolgoztak.

Emellett Cseri Tamás, aki szintén a Fidesz-KDNP-Szeretem Vásárhelyt képviselője az egész napirendi ponthoz módosító javaslatokat nyújtott be, és kérte ezeknek egy rendkívüli közgyűlésen történő tárgyalását. Ennek részei:

  • A városháza tornyának és a látványberuházásoknak az azonnali leállítása;
  • A nem kötelező önkormányzati feladatok felülvizsgálata, az erről való beszámolás. Ezt a következő rendes közgyűlésen, november 17-én tárgyalják;
  • Az önkormányzati szerződések áttekintése, felülvizsgálata, ezen szerződések részeként a nélkülözhető megbízási díjak 20%-kal történő mérséklése;
  • A Vásárhelyi Médiacentrum költségeinek 50%-kal történő csökkentése. A jövő évi támogatás kérdése decemberben napirenden lesz, ezt a módosító indítványt nem fogadták el.
  • A városi programok, rendezvények, önkormányzati utazások felülvizsgálata. Ezt a kérdést is tárgyalják novemberben.

A pontok közül tehát négyet is a novemberi, rendes közgyűlésen fognak tárgyalni. 

Lezárják a Németh László Városi Könyvtár és a Pósa Lajos Gyermekkönyvtár emeletét is, és a gyermekkönyvtárat az olvasóterembe költöztetik.

Krupiczer Ferenc képviselő azt is javasolta szóban, hogy ne legyen akkora karácsonyi díszkivilágítás, vagy legalább csupán 18-22 óra között. Márki-Zay Péter ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy 2022-ben lesz díszkivilágítás és jégpálya, hiszen december 31-ig még nem emelkednek drasztikusan az áramárak.

Mindemellett csökkentik a polgármesteri hivatal dolgozói létszámát 148-ról 142-re. 4 fő köztisztviselőt és 2 fő Munka törvénykönyve szerint dolgozót küldenek el. Ezt egyébként Dr. Kis Andrea (MSZP) alpolgármester nem szavazta meg.

A hódmezővásárhelyi közgyűlés döntésének értelmében bezár a város kulturális intézménye, a Tornyai János Múzeum, Könyvtár és Művelődési Központ. A Bessenyei Ferenc Művelődési Központ (BFMK) december 20-án, az Alföldi Galéria, ahol a Vásárhelyi Őszi tárlat alkotásait lehet megtekinteni, december 5-én. Mindegyik március 31-ig, azzal, hogy a BFMK a Magyar Kultúra Napja alkalmából kinyit január 16-22 között.

Az önkormányzati tulajdonú Hódfó Hódmezővásárhelyi Foglalkoztató Közhasznú Nonprofit Kft. két telephelyén négynapos munkahetet vezetnek be 2023. március 31-ig.

Új helyre költözik a Hódmezővásárhelyi Többcélú Kistérségi Társulás Kapcsolat Központja által működtetett szociális ellátást nyújtó több egység is: 2 Székkutasról, 1-1 Mártélyról, illetve Hódmezővásárhelyről.

A Török Sándor Strandfürdő és Gyarmati Dezső Sportuszoda gyermek élménymedencéje szombaton és vasárnap, a szauna és jakuzzi pedig péntek-vasárnap között üzemel majd november 1. és 2023. március 31. között.

Ezzel kapcsolatban a polgármester elmondta a közgyűlésen, hogy Balla György miniszteri biztos jelezte már, hogy segítené a vásárhelyi uszodát, mint a honi sportéletben rendkívül fontos szerepet játszó intézményt. Ezzel kapcsolatban már beszélt is a városvezető Vladár Sándorral, a Magyar Úszó Szövetség elnökével.