2024.03.03., vasárnap - Kornélia
Debrecen: 10o - 10o
Az ország 19 megyéjében

Az LMP megakadályozta, hogy 80 fát kivágjanak a tóalmási kastélyparkban

Lukácsi Katalin | 2022. október 24. - 16:57
Az LMP megakadályozta, hogy 80 fát kivágjanak a tóalmási kastélyparkban
A párt bejelentette azt is, hogy online erdővédő szolgáltatást indítottak a magyar erdők és természetvédelmi területek védelmében.

Az LMP erdővédő csoportja 80 fa kivágását akadályozta meg vasárnap a tóalmási Andrássy-kastély természetvédelem alatt álló parkjában - jelentette be Bakos Bernadett, az LMP országgyűlési képviselője hétfői sajtótájékoztatóján, az MTI beszámolója szerint.

A párt egy közösségi oldalra kikerült bejegyzésből értesült arról, hogy favágókat toboroznak a park matuzsálem korú fáinak kivágására, amit végül a helyszínen a párt aktivistái és Kanász-Nagy Máté országgyűlési képviselő segítségével akadályoztak meg. Bakos Bernadett ismertette, hogy a 30 hektár területű kastélyparkot 1974-ben nyilvánították védetté, és a tulajdoni lap jelenleg is tartalmazza a természetvédelmi terület megjelölést, így minden esetben engedélyhez kötött a fák kivágása.

A tulajdonos azonban nem tudott engedélyt felmutatni a fakivágáshoz, mindössze azzal érvelt, hogy a kastélypark már nem természetvédelmi terület. Végül azonban elállt a kivágástól.

Bakos Bernadett azt is bejelentette, hogy pártja további lépéseket is tervez az ügyben. Megkeresik a Pest megyei kormányhivatalt is, hogy kiderüljön, mi is pontosan Andrássy-kastély természetvédelmi besorolása, és dolgoznak azért, mert megakadályozzák az esetleges fakivágásokat.

Ez az ügy is azt mutatja, hogy a természeti kincsek védelmében határozott kiállással kell fellépni, mert így képesek megakadályozni a természetpusztítást

- emelte ki az országgyűlési képviselő, aki emlékeztetett, pártja online erdővédő szolgáltatást indított a magyar erdők és természetvédelmi területek védelmében, és arra kér mindenkit, hogy jelezze, ha tudomására jut, hogy valahol az országban természetvédelmi területen akarnak fákat kivágni. Egyben a kormány kritikájaként megfogalmazta, hogy nem fakitermeléssel és természetvédelmi területek megcsonkításával, hanem a megújulók arányának bővítésével, illetve energiahatékonysági programokkal kellene kezelni az energiaválságot.

Kanász-Nagy Máté vasárnap reggeli rögtönzött sajtótájékoztatója előtt a Facebook-on meg is osztatták egy képsort arról, hogy jótékonysági favágásra készülődnek a tóalmási kastélyparkban. A Lengyel Med Facebook-oldalának tanúsága szerint professzionális egészségügyi szolgáltatásokat nyújt.

Bejegyzésében látható, amint több tízen felszerelkezve várják a favágások megkezdését.

Bár az LMP egyik sajtótájékoztatójában sem hangzott el a szervező neve, Kanász-Nagy Máté a fenti videóban azt mondta, hogy nem tudni, kinek a megrendelésére szervezték a "fakivágó jamboree"-t feltehetően az az alapítvány kérésére történhetett, amely a kastélyparkot is tulajdonolja.

A kiemelt kép illusztráció, forrása: Lengyel Med Facebook-oldala