2023.02.07., kedd - Rómeó, Tódor
Debrecen: -2o - -2o
Az ország 19 megyéjében

Az LMP megakadályozta, hogy 80 fát kivágjanak a tóalmási kastélyparkban

Lukácsi Katalin, 2022. október 24. - 16:57
Az LMP megakadályozta, hogy 80 fát kivágjanak a tóalmási kastélyparkban
A párt bejelentette azt is, hogy online erdővédő szolgáltatást indítottak a magyar erdők és természetvédelmi területek védelmében.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Az LMP erdővédő csoportja 80 fa kivágását akadályozta meg vasárnap a tóalmási Andrássy-kastély természetvédelem alatt álló parkjában - jelentette be Bakos Bernadett, az LMP országgyűlési képviselője hétfői sajtótájékoztatóján, az MTI beszámolója szerint.

A párt egy közösségi oldalra kikerült bejegyzésből értesült arról, hogy favágókat toboroznak a park matuzsálem korú fáinak kivágására, amit végül a helyszínen a párt aktivistái és Kanász-Nagy Máté országgyűlési képviselő segítségével akadályoztak meg. Bakos Bernadett ismertette, hogy a 30 hektár területű kastélyparkot 1974-ben nyilvánították védetté, és a tulajdoni lap jelenleg is tartalmazza a természetvédelmi terület megjelölést, így minden esetben engedélyhez kötött a fák kivágása.

A tulajdonos azonban nem tudott engedélyt felmutatni a fakivágáshoz, mindössze azzal érvelt, hogy a kastélypark már nem természetvédelmi terület. Végül azonban elállt a kivágástól.

Bakos Bernadett azt is bejelentette, hogy pártja további lépéseket is tervez az ügyben. Megkeresik a Pest megyei kormányhivatalt is, hogy kiderüljön, mi is pontosan Andrássy-kastély természetvédelmi besorolása, és dolgoznak azért, mert megakadályozzák az esetleges fakivágásokat.

Ez az ügy is azt mutatja, hogy a természeti kincsek védelmében határozott kiállással kell fellépni, mert így képesek megakadályozni a természetpusztítást

- emelte ki az országgyűlési képviselő, aki emlékeztetett, pártja online erdővédő szolgáltatást indított a magyar erdők és természetvédelmi területek védelmében, és arra kér mindenkit, hogy jelezze, ha tudomására jut, hogy valahol az országban természetvédelmi területen akarnak fákat kivágni. Egyben a kormány kritikájaként megfogalmazta, hogy nem fakitermeléssel és természetvédelmi területek megcsonkításával, hanem a megújulók arányának bővítésével, illetve energiahatékonysági programokkal kellene kezelni az energiaválságot.

Kanász-Nagy Máté vasárnap reggeli rögtönzött sajtótájékoztatója előtt a Facebook-on meg is osztatták egy képsort arról, hogy jótékonysági favágásra készülődnek a tóalmási kastélyparkban. A Lengyel Med Facebook-oldalának tanúsága szerint professzionális egészségügyi szolgáltatásokat nyújt.

Bejegyzésében látható, amint több tízen felszerelkezve várják a favágások megkezdését.

Bár az LMP egyik sajtótájékoztatójában sem hangzott el a szervező neve, Kanász-Nagy Máté a fenti videóban azt mondta, hogy nem tudni, kinek a megrendelésére szervezték a "fakivágó jamboree"-t feltehetően az az alapítvány kérésére történhetett, amely a kastélyparkot is tulajdonolja.

A kiemelt kép illusztráció, forrása: Lengyel Med Facebook-oldala