2024.04.17., szerda - Rudolf
Debrecen: 7o - 7o
Az ország 19 megyéjében

2022. október 23. - az ünnep országszerte

frisshirek.hu | 2022. október 23. - 12:53
2022. október 23. - az ünnep országszerte
A Frisshírek csapata percről percre bejelentkezik országosan, több helyszínről tudósítunk az ünnepségekről, rendezvényekről. Kövesse az eseményeket itt és a Frisshirek Facebook oldalán.

Békés megye sem maradt ki a sorból 

A Munkácsy Mihály Múzeum a soron következő Munkácsy blue chip programsorozat részeként október 20-án, délután tartott 1956-os megemlékezést. Az esemény a "Reményekkel teli forradalom, melyet a kegyetlen megtorlás követett" címet viselte. 

Az eseményen elhangzott, hogy az 1956-os forradalom budapesti történéseit három nap múlva követték a helyi események. Békéscsabán október 26-án az esti órákban fiatal és középkorú férfiak kezdtek gyülekezni a Szabadság tér északi oldalán, ott, ahol a 101-es emlékmű állt, melyet a diktatúra idején leromboltak, és a föld alá temettek. A tüntetők összeállították 16 pontból álló „Követeljük!” című röpiratukat, és a Szabadság térről a város és a megye napilapjának nyomdájához vonultak.

Vánsza Pál, a POFOSZ megyei elnöke a Frisshírek.hu újságírójának elmondta, a béke az életbenmaradásunk egyetlen esélye. Mint fogalmazott rendkívül sokan nincsenek tisztában a történelmünkkel, akár országos, akár helyi értelemben. Nyomatékosította, hogy mindenkiben erősíteni kell a békéshez való ragaszkodást, és távol tartani mindenkitől a háborút. 

A vasárnapi megemlékezésen Takács Árpád, a Békés Megyei Kormányhivatalt vezető főispán beszédével kezdődött, aki kihangsúlyozta, hogy Fekete Pálnak sokat köszönhetnek a békéscsabaiak. Kitért arra is, hogy a mai szabadság az 56-os forradalom és szabadságharcból adódik. 

Az eseményen a Békéscsabai Jókai Színház társulata ünnepi műsort adott elő 56-os hős, Fekete Pál emléke előtt, valamint azok előtt is tisztelegtek, akik életüket adták a magyar hazáért.

Az ünnepi műsort követően a megjelentek átvonultak a Nagy Imre térre, ahol a Magyar Honvédség 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred 101. Fekete Imre Területvédelmi Zászlóalj kíséretében megkoszorúzták a mártírhalált halt miniszterelnök szobrát, majd az esemény zárásaként elhelyezték az emlékezés mécsecseit.

Az 56-os szabadságharcra emlékeztek Vas megyében is

1956 októberében a magyar nép fellázadt az igazságtalanság és a demokrácia hiánya ellen.

Ma délután a Kemenesaljai Művelődési Központban emlékeztünk meg az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseiről. Söptei Józsefné alpolgármester asszony mondott ünnepi beszédet, majd a Celldömölki Városi Általános Iskola és a Berzsenyi Dániel Gimnázium diákjai és tanárai, valamint a celldömölki Ádám Jenő Alapfokú Művészeti Iskola növendékei idézték meg a forradalom hangulatát „Egy mondatot csak” című előadásukkal – írja közösségi oldalán Fehér László polgármester.

66 éve lobbant fel a forradalom lángja

Somogyban is sok helyen emlékeztek 56 hőseire. Siófokon Lengyel Róbert polgármester ünnepi beszédében a mohácsi síktól kezdte megemlékezését.

Megemlékezett arról, hogy az 1848-as szabadságharc leverése idején léptek először orosz csapatok magyar földre, hogy megfosszanak minket szabadságunktól.

Szolidaritási tüntetés a tanárok mellett Békéscsabán

Békéscsabán is demonstrációt szerveztek október 23-ra a pedagógusokért tüntető diákok.

Dohányos Máté, Békéscsabai Andrássy Gyula Gimnázium végzős hallgatója Minden Fiatal Magyarországának Békés Megyei alelnöke, az Egységes Diákfront tagja tájékoztatott a tanárok melletti szimpátia tüntetés részleteiről. A program vasárnap délután fél kettőkör vette kezdetét. Közel 150 fő gyűlt össze az egységes gondolat jegyében - jobb fizetést, megbecsülést a tanároknak - a Korzó téren. A közösség innen egészen a Kossuth térig vonult fel, majd a helyszínen verseket mondtak, illetve szabadon mondhatott beszédet az aki szeretett volna közölni valamit.  

Alapvetően a pedagógusbérezéssel kapcsolatos fellángolás, országos jelenség, hiszen az oktatás mindenhol egyformán fontos. Még mielőtt rátérnék a mai napra, annyit mondanék az előkészületekről, hogy engem budapesti diákszervezet keresett fel, hogy ezt az érzületet a Viharsarokra is elkellene hozni. Én igent mondtam és megszerveztem a társaimmal ezt a mai napot, ami rengeteg előkészületet igényelt. Annak külön örülök, hogy ez egy békés tüntetést volt, hiszen ennek nem az agresszió kinyílvánítás a célja. A kultúrfölényünkkel szeretnénk kitűnni a tömegből, hiszen egy értelmiségi réteget, rétegért tüntetünk, így mind beszédtechnikailag, értelmileg, erkölcsileg is odafigyeltünk a megjelenésünkre fogalmazott Dohányos Máté. 

A vasárnapi eseményért Makkai Máté, Rakuzov Lili, Bajaczán Marcell és Dohányos Máté felelt. 

Forradalmi megemlékezések Baranyában

Baranya megyében több helyszínen is megemlékezések zajlanak az ’56-os forradalom emlékére. Az ünnepségsorozat Pécsett, a Kodály Központban zárul majd filmvetítéssel és koncerttel.

Őri László, a Baranya Megyei Közgyűlés elnöke a Pécs mellett található Keszüben kezdte a programját vasárnap 9 órakor, ahol szentmisével elkezdődtek a megyei megemlékezések. Közösen imádkoztak az ‘56-os forradalom és szabadságharc hőseiért és a békéért, majd felidézték a közelmúltban elhunyt ‘56-os hős Wittner Mária életútját. Az ünnepségen beszédet mond Gulyás Dénes Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas magyar operaénekes is.

A megyei elnök este Siklós város vendége lesz, ahol a vár Lovagtermében tartandó megyei ünnepségen mond ünnepi beszédet 17 órakor, majd 18 órától fáklyás felvonulás veszi kezdetét, a cél az ’56-os emlékmű, melyet Riegl Gábor, polgármesterrel közösen megkoszorúznak.

Pécs belvárosában, a Színház téren kezdődtek a megemlékezések. A téren található ’56-os Munkástanács emlékműnél Csizmadia Péter, Pécsi Fidesz önkormányzati frakcióvezetője mondott ünnepi beszédet. Ahogy fogalmazott:  

Ne féljünk a szélvihartól, tartsuk a helyes és a jó irányt! Ne féljünk akkor sem, ha az ellenség ereje félelmetesnek és legyőzhetetlennek tűnik.

Kővári János, ellenzéki önkormányzati képviselő a ’48-asok terén található emlékműnél tartott megemlékezést délután 15 órakor. A PTE Jogi karának udvarán az 56-os Diákparlament ünnepén, és lánglelkű vezetőjére Dr. Debreczeni Lászlóra is emlékeztek, aki az idén elhunyt, így ma először nem vehetett már részt a megemlékezésen.

A politikus kiemelte:

Október 23-a nem csak egy emléknap, amikor tisztelgünk a hősök emléke előtt, hanem egy eskütétel napja is, amikor megesküszünk, hogy amiért eleink életüket adták, azt ha kell, vérünk árán mi is megőrizzük utódainknak! 

Hozzátette, ma is érvényesek ugyanis Albert Camus szavai, amikor így fogalmazott:

A legázolt, bilincsbe vert Magyarország többet tett a szabadságért és igazságért, mint bármelyik nép a világon az elmúlt húsz esztendőben.

Péterffy Attila, Pécs polgármester szintén ezen a helyszínen mondja el ünnepi beszédét 16:30 órakor, majd fellép a Sziniminisz diákszínjátszó társulat és az Enigma trió.

Az ünnepség a Kodály Központban folytatódik, ahol 18.30-tól Péterffy Attila polgármester köszönti a vendégeket, majd Szabadság díjakat ad át.

Az est fénypontjaként levetítik a pécsi ’56-os hősök ellenállásáról szóló című filmet, melyet Cs. Nagy Sándor rendezett a „mecseki láthatatlanok” történetéről. A kislétszámú csapat hősiesen küzdött Pécs városáért a hatalmas túlerővel szemben. A film után, zárásként Palya Bea és zenekara koncertjét hallgathatják meg a vendégek.

Márki-Zay Péter: Mit tennének ma az 56-os hősök?

Ma délelőtt megemlékezést tartott Hódmezővásárhely városa is. A Kossuth téri zászlófelvonás után az örökmécsesnél folytatódott a program. Márki-Zay Péter beszédének központi kérdése az volt: mit tennének a nemzet előtt álló feladatok előtt ma az 56-os hősök?

Hódmezővásárhely polgármestere azt emelte ki beszédében, hogy jellemző volt a Rákosi rendszerre a propaganda, amely a nyugat halálát vizionálta, a keleti és a magyar felsőbbrendűséget bizonygatta. Hogy gyilkosságok, és karaktergyilkosságok voltak a részei annak, aki mást gondolt. 

1956 pedig fájó aktualitásokat hordoz ma is. A kérdés, ma mit tennének 1956 hősei?

  • Kérnék, hogy az ukránok tegyék le a fegyvert, némán nézzék szeretteik legyilkolását, megerőszakolását vagy ők is, Orbán Viktorral együtt megszavaznák az uniós fegyverszállítást és a szankciókat Oroszország ellen?
  • Beengednék az orosz kémbankot Budapestre, tűrnék, hogy orosz hackereknek szabad hozzáférése legyen a Külügyminisztérium dokumentumaihoz? Vagy kiutasítanák a kémeket és az Unió szövetségesei lennének?
  • Pegasussal hallgatnák le az újságírókat és a politikusokat?
  • Milliárdos vagyonokat szereznének irányított közbeszerzéssel maguknak és családjuknak? Vagy a Szegeden alakult Magyar Egyetemisták és Főiskolások Szövetsége (MEFESZ) 20 pontos követelésének 11. pontjának megfelelően: ,,Követelnék, hogy állítsák bíróság elé azokat, akik felelősek az elmúlt időszak bűneiért., és hogy e tárgyalásoknak a legnagyobb nyilvánosság előtt kell lefolyniuk?
  • 1956 hősei vajon felvásárolnának tévéket, újságokat, és oda politikai ellenfeleiket nem engednék be, kitiltanák őket, és fizetett hirdetésekben folytatnának ellenük hazugságkampányokat? Vagy helyreállítanák a sajtószabadságot és igazukról nyílt vitában próbálnák meggyőzni az embereket? Ahogy a MEFESZ 12. pontjában írták: Követeljük a tájékoztatás szabadságát.
  • 56 hősei megdupláznák a saját és minisztertársai fizetését? Repülővel járnának focimeccsekre, helikopterrel az Adriára yachtozni? Vagy bevezetnék az Eurót. A MEFESZ 14. pontjában követelték: Bérügyi reformot követelünk, az alacsony bérek felemelése ütemének gyorsítását és az államtól származó összjövedelem felső határának megállapítását.
  • 56 hősei vajon csavargatnák a választási rendszert, vonnák el a forrásokat az ellenzéktől? Közpénzen klientúrát építenének és függési helyzetbe hoznák a kistelepüléseket, azok vezetőit, a közmunkásokat vagy a cigányokat? Vagy a MEFESZ követeléseinek megfelelően: Új alapokra fektetett, szabad, demokratikus választási rendszert szeretnének?
  • 56 hősei vajon privatizálnák az állami egyetemeket, leválthatatlan pártkáderekkel feltöltve a kuratóriumokat? A magyar egyetemek helyett a kínai Fudan egyetemet támogatnák több száz milliárd forinttal? Vagy az egyetemi autonómiát és annak gyors végrehajtását követelnék, mint a MEFESZ 19. pontja.

A történelem során Nagy Imre, aki, ahogy Márki-Zay fogalmazott, egy sztálinista politikus, a padlássöprés minisztere volt, megmutatta, hogy sorsfordító pillanatokban a párt-, és az egyéni érdekek elé lehet helyezni a nemzet érdekeit. A hódmezővásárhelyiek nevében arra kérte Orbán Viktort, ő is tegye meg ugyanezt. 

Az eseményen beszédet mondott még Miklós Péter, mint a Tornyai János Múzeum, Könyvtár és Művelődési Központ főigazgatója, aki azt mondta, Magyarország sorsa 1944 szeptemberében, a kommunista hatalom, a Szovjetuniónak a trianoni Magyarország területére való betöréssel pecsételődött meg 1989-ig, és ez vezetett 1956-hoz. 

Két vásárhelyi embert emelt ki és méltatott felszólalásában: Gyáni Imré, aki október 19-én engedélyezte a Diákparlament összehívását a Bethlen Gábor Gimnáziumban. 1956. október 29-én törvényesen titkos választáson a Nemzeti Bizottság elnökévé választották. November 1-jén jelentős szerepet játszott a Nemzeti Parasztpárt helyi szervezetének újjászervezésében, valamint Erdei Istvánt, aki magát igazi szocialistának vallotta, mint ahogy azt is, hogy fontosak a viták, az érvelés. Ezt lényegesnek nevezte a mai fiatalok számára is.

Miklós szerint 1956 a fiatalok forradalma volt, csakúgy mint 1848. 66 éve később csatlakoztak a munkások, parasztok, értelmiségiek is. 

A megemlékezés folytatásaként a Szegedi Nemzeti Színház művészei (Horák Renáta, Szélpál Szilveszter, Szilágyi Annamária) adtak elő műsort, majd az önkormányzat, pártok, több civil szervezet helyezte el koszorúját az örökmécsesnél.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 66. évfordulóján Tolna megyében is tartottak megemlékezést 

A megyeszékehelyen a Szent István tér, 1956-os emlékmű előtt mondott emlékező beszédet Gyurkovics János alpolgármester. Az eseményre kifejezetten sokan érkeztek Szekszárdon viszonylag sokan eljöttek, amiben közrejátszott a kellemes őszi időjárás is. Érdekességképp túnt fel sokak számára, hogy a koszorúzások a Mi Hazánk mozgalom is részt vett.

Sopronkőhida 12:20

A rabtemetőnél se feledkeztek meg az áldozatokról

Megemlékezés volt a sopronkőhidai rabtemetőnél 

Sopron külterületén található egy 56-os emlékhely, a rabtemető... Ugyan már senki nem nyugszik benne, exhumáltak a holttesteteket, így a hozzátartozóik eltemethették szeretteiket. Évente egyszer azonban megemlékeznek róluk, az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapja alkalmából.

Most is így tett Brenner Koloman Országgyűlési képviselő, aki a Jobbik Sopron alapszervezetével együtt, hangos felhajtás nélkül, ám annál nagyobb tisztelettel, koszorúval emlékeztek.

Salótarján 9:50

Gyülekeznek a tüntetők Salgótarján Fő terén

Gyülekeznek az emberek Salgótarjánban a Fő téren vasárnap reggel.

Mint arról korábban beszámoltunk, Pakodi Beáta pedagógus szervezte a mai demonstrációt, ahonnan a tervek szerint a Vásártérre vonulnak majd. A helyszínen a rendőrök is jelen vannak és figyelik a tömeget.

Dunaújváros 9:20

Így indult október 23-a Dunaújvárosban

Ellenzéki és kormánypárti képviselők, intézményvezetők és magánemberek álltak egymás mellett a koszorúzási ünnepségen.

Megható, drámaian átélt és előadott műsorral készült a koszorúzási ünnepségre Dunaújváros. Évenként változó, hogy melyik oktatási intézmény diákjai készülnek az ünnepi műsorral.

Ezúttal a Dunaújvárosi Széchenyi István Gimnázium tanulói adták elő 1956. október 23-a eseményeit. A produkciót korabeli, eredeti hanganyagok bejátszásával tették még hitelesebbé, miközben Mozart Requiem-jének és Beethoven VII. szimfóniájának részletei szóltak a hangszórókból.

A koszorúzáson részt vettek az ellenzéki vezetésű Dunaújváros elöljárói, a Fideszes országgyűlési képviselő, az intézményvezetők, magánemberek egyaránt. A Kopjafánál zajlott ünnepségen mindannyian elhelyezték az emlékezés koszorúit.

Alsónemesapáti 8:10

Bedugult Zalaegerszeg, mindenkit ellenőriznek a rendőrök

Beállt a sor Alsónemesapátinál és a városba vezető utakon, ma október 23.-án a reggeli órákban.

Orbán Viktor ünnepi beszéde és a Mindszentyneum átadása miatt, komoly ellenérzősekre számíthatnak az autósok is, a Zalaegerszegre bevezető utakon. Ma így nézett ki az Alsónemesapáti melletti, a városba bevezető útszakasz. 

A megemlékezésen sem maradt el a sorosozás

Lázár szerint Kádár János árulása és ,,az amerikai dollár milliárdokból működő ellenzéki hazaárulás" ugyanaz.

Makón különösebb ok nélkül október 22-én tartották a megemlékezést. A hódmezővásárhelyi-makói körzet fideszes képviselője arról beszélt, ha 1956-ban nincs megszállás és hazaárulás, ma Ausztria szintjén lennénk. A hazaárulás kapcsán a következőt mondta:

Fontosnak tartom, hogy minden honfitársunk lássa, értse, kik azok, akik a haza ügyét szolgálják és kik azok, akik keleti, vagy nyugati megrendelésre, akár amerikai pénzből készek és képesek feláldozni ennek az országnak az ügyét. [...] Ki kell vessük magunkból azokat a politikustársainkat, akik elárulják ennek az országnak az ügyét. 2022-ben nincs különbség Kádár János árulása és az amerikai dollár milliárdokból működő ellenzéki hazaárulás között. 

- zárta megemlékező ünnepi beszédét a körzet országgyűlési képviselője. 

Már pénteken elkezdődnek a megemlékezések Nógrád megyében

Az 1956-os forradalom és szabadságharchoz kapcsolódó megemlékezése már ma elkezdődnek Nógrád megyében.

Bátonyterenyén pénteken 10 órakor kezdődik az ünnepség a Fáy András középiskolában. Rétságon is ma emlékeznek a hősökre 18 órától, majd fáklyás felvonulás indul a művelődési központtól a Mindszenty-Pallavicini szoborhoz.

Salgótarjánban október 23-án, vasárnap 8 óra 30 perckor kezdődik az ünnepi megemlékezés és koszorúzási ünnepség a Megyeházán. A helyszínen beszédet mond Bodó Mónika, a POFOSZ Nógrád Megyei Szervezetének elnöke„ Fekete Zsolt, a város polgármestere és Skuczi Nándor, a Nógrád Megye Önkormányzata közgyűlésének az elnöke. Az emlékfutás 9 óra 15 perckor veszi kezdetét a Rákóczi úton.

Balassagyarmaton 14 órakor ünnepi képviselő-testületi ülés veszi kezdetét a Mikszáth Kálmán Művelődési Központban, amelynek keretében átadják a Balassagyarmat Város 2022. évi szakmai díjait és a Balassagyarmat jó tanulója, jó sportolója elismeréseket. 16 órakor kezdődik a Civitas Fortissima téren egy utcaszínházi előadás, amit majd az ünnepi megemlékezés és koszorúzás követ. Az eseményen Csach Gábor, a város polgármestere mond beszédet.

Pásztón szintén vasárnap tartják a megemlékezést, ami 16 órakor kezdődik az 1956-os emlékműnél, amit rétsághoz hasonlóan egy fáklyás felvonulás követ majd a csillagtéri emlékkőhöz.

Szécsényben vasárnap 16 óra 30 perckor veszi kezdetét a megemlékezés a városháza falánál lévő emléktáblánál, majd a művelődési központban átadják a Köz Szolgálatáért díjat.