2024.04.18., csütörtök - Andrea, Ilma
Debrecen: 7o - 7o
Az ország 19 megyéjében

Kormányzati segítségről tárgyalt Márki-Zay Péter

Bottyán Róbert | 2022. október 21. - 12:23
Kormányzati segítségről tárgyalt Márki-Zay Péter
Csütörtökön délután egyeztetett Márki-Zay Péter Balla Györggyel, aki miniszteri biztosként koordinálja az önkormányzatok és a kormány közötti tárgyalásokat – Hódmezővásárhely polgármestere erről a közösségi oldalán számolt be.

Azt írta, hogy konkrét ígéret nem hangzott el, de Balla György előző, a covid-helyzet miatti „hasonló misszióját követően normatív és nem politikai alapon osztottak támogatásokat az önkormányzatoknak". Biztos abban, hogy a „kormány megszorításai és forráselvonása miatt kivéreztetett önkormányzatok” állami források nélkül mind csődbe mennének, abban pedig csak reménykedhet, hogy a támogatás most is normatív lesz, és nem politikai alapon osztják majd, mint amire már volt példa.

Márki-Zay Péter azt is elárulta, hogy Balla György 167 polgármesterrel fog fejenként 45 percet egyeztetni, amivel decemberre végez, így a kormány – számításai szerint – leghamarabb év végével kap egy jelentést. Jövőre pedig, reményei szerint az év első felében intézkedni is fog. A korábbi ellenzéki miniszterelnök-jelölt mindenesetre továbbra is úgy látja, hogy a magyar kormány „nemcsak egyedüli felelőse az Európában példátlan mértékű válsághelyzetnek, de a megoldás is az ő kezében van”. Itt az Európai Ügyészséghez való csatlakozást említette, energiahatékonysági projekteket és a vállalkozások támogatását, valamint a tízszeresére ugrott energiaárakon valódi extraprofitot realizáló termelők megadóztatását. Külön kiemelte, hogy a „hálózattulajdonos Mészáros Lőrinc (Orbán) érdekeltségek miatt” megemelt rendszerhasználati díjakat csökkentsék vissza a júniusi szintre, mert jelentős mértékben emiatt nőttek az energiaárak még azoknak a vállalatoknak is, akiknek már fixáras energiaszerződése volt a jövő év egészére.

Van tehát megoldás, ahogy Európa minden más országában tudták kezelni a válságot kifizetési tilalom, csődhullám, kínai hitel, és a közvilágítás lekapcsolása nélkül is. Persze ott az állam vezetői nem a saját fizetésüket emelték és nem a lopott vagyont védték, hanem a polgárokat - írta Vásárhely polgármestere.

Márki-Zay a következőket kéri:

  • a kormány által a távhőcégeknek lebonyolított közbeszerzésen éppen a gázár csúcsán, 1500 Ft/m3 áron szerezték be Vásárhelynek is a gázt, aminek az ára azóta közel a felével csökkent, ezen kellene enyhíteni, vagy legalább a kötelező minimum mennyiséget csökkenteni.
  • A napelemes beruházások energiájának átvételét múlt heti bejelentése szerint leállítja a kormány, ezzel Vásárhely sok beruházása meghiúsul, soha nem fog megtérülni, vagy éppen az Uniós támogatásért cserébe vállalt indikátorok teljesítése lehetetlenül el - kapjanak ez alól a szabály alól felmentést az önkormányzatok!
  • A megtérülő energiahatékonysági beruházásokra engedélyezzen a kormány hitelfelvételt az önkormányzatoknak a szokásos éves egyszeri alkalmon kívül is, mihamarabb.
  • A fedett vásárhelyi uszoda kapjon támogatást a téli nyitvatartáshoz az Úszószövetség ajánlására, hiszen regionális és országos jelentőségű edzőhely, a nemzet legjobb sportolóinak egyik kedvence (közlése szerint Balla megerősítette, hogy kapnak támogatást).

Fotó: a szerző felvétele.