2024.04.18., csütörtök - Andrea, Ilma
Debrecen: 7o - 7o
Az ország 19 megyéjében

A templomokban elég meleg lesz télen - lakossági áron kapják az energiát

frisshirek.hu | 2022. október 15. - 14:00
A templomokban elég meleg lesz télen - lakossági áron kapják az energiát
Lakossági fogyasztói szabályok fognak vonatkozni az egyházakra is. Akiknek október 1-ig az intézményes felhasználók közül nincs érvényes földgázszerződésük, november 1-ig átmeneti földgázellátásra lesznek jogosultak a kormány egy új rendelete szerint, ráadásul minden egyház egyben lakossági felhasználónak is minősül majd a rezsinövelés új rendszere szerint.

Az egyházak lakossági felhasználó-besorolása egyben azt is jelenti, hogy a rezsinövelő, megszorító intézkedések legsúlyosabb kategóriájából ők teljesen kimaradnak, az egy felhasználási helyen található egy vagy több lakóépület, lakás, plébánia, parókia, rendház –az egyházi törvény előírásától eltérően – akkor is a háztartásokra vonatkozó szabályok szerint vásárolhat földgázt, ha az épület nem kizárólag egyházi személyek lakásául szolgál.

TIM: biztosított az ország energiaellátása, a magyarok fizetik a legalacsonyabb gáz árat

A TIM azt közölte szombaton az MTI-vel, hogy a rezsicsökkentés fenntartásának köszönhetően

továbbra is a magyarok a legvédettebbek a szankciós energiaáremelkedéstől.

A rezsicsökkentésnek köszönhetően a magyar családok és nyugdíjasok fizetik a legalacsonyabb földgáz árat az EU-ban - hívták fel a figyelmet.
Kifejtették, hogy a brüsszeli szankciók drasztikus energiaáremelkedést indítottak el: a szeptemberi adatok szerint Pozsonyban a magyar gázár dupláját, Párizsban és Londonban a négyszeresét, Rómában és Brüsszelben a hatszorosát, Bécsben a tizenegyszeresét, Amszterdamban a tizenhétszeresét fizeti a lakosság a gázért. 

A magyarországi gáztárolók töltöttsége jelenleg már meghaladja a 76 százalékot, ami az éves fogyasztáshoz viszonyított töltöttség szempontjából jóval az uniós átlag fölött van. Emellett elrendelte a hazai gáztermelés másfél milliárdról kétmilliárd köbméterre történő növelését - írták.

A kormány továbbá elrendelte a Mátrai Erőmű blokkjainak magasabb kapacitáson való üzemelését, a hazai lignit- és barnaszén-kitermelés fokozását, meghosszabbította a Paksi Atomerőmű üzemidejét és hozzákezdett Paks2 építéséhez, az energiahordozókra és a tűzifára pedig kiviteli tilalom lépett érvénybe

- fejtette ki az államtitkár a közleményben.

A kormány a rezsicsökkentés mellett a tűzifa-programmal, a barnaszén-programmal, a benzinár-stoppal, az élelmiszerár-stoppal és a kamatstoppal segíti a családokat. Az állami erdőgazdaságoknál megtermelt tűzifa egységes áron vásárolható meg, háztartásonként legfeljebb 10 erdei köbméter mennyiségben.

A fűtési időszakra elegendő, fenntartható gazdálkodásból származó tűzifa áll az ország rendelkezésére, az erdőgazdaságok folyamatosan szolgálják ki az igényeket és növelik a termelési kapacitást - áll a közleményben.

A TIM felhívta a figyelmet a tűzifával való helyes fűtés fontosságára. A hatékony tűzrakás és begyújtás, valamint a tűzifa helyes tárolása egyrészt hozzájárulhat a kiadások csökkenéséhez és a fűtőberendezés állapotának megőrzéséhez, másrészt a környezetünkben élők egészségének és az otthonunk biztonságának védelméhez is

- olvasható a minisztériumi közleményben.

A Párbeszéd kétszázezer forint értékű rezsiutalványt javasol minden olyan háztartásnak, amelyben az egy főre jutó jövedelem nem éri el az átlagbért.

A támogatást négy hónap alatt fizetnék ki, havi ötvenezer forintos részletekben - ismertette az elképzelést egy szombati, online sajtótájékoztató a párt frakcióvezetője.

Szabó Tímea arról beszélt, hogy Magyarország az elmúlt harminc év legnagyobb válságát éli át. A politikus hangsúlyozta,

más európai államok kabinetjei azonnal léptek; van, ahol a gáz áfáját törölték el, van, ahol a rendszerhasználati díjat vállalta át az állam, és a legtöbb országban azonnali, több száz eurós támogatást nyújtottak a lakosságnak.

Temesvári Szilvia, a párt terézvárosi alpolgármestere egy olyan programot javasolt, amely háztartásonként legfeljebb ötmillió forinttal támogatná az energiahatékonysági korszerűsítéseket. A támogatás mértéke a háztartások jövedelmétől függene - tette hozzá.

Tordai Bence, a párt társelnöke arról beszélt, hogy

a rezsiutalványok költsége 680-720 milliárd forint lenne, míg a szombaton bejelentett összes javaslatuk együttesen évi 1200-1500 milliárd forintjába kerülne a költségvetésnek. Az intézkedések finanszírozására a Párbeszéd egyrészt felszámolná vagy "legalábbis csökkentené" a társaságiadó-kedvezményeket, másrészt megemelné a tao felső kulcsát, hogy a nagyvállalatok "végre részt vegynek érdemben a közteherviselésben", valamint a "milliárdos oligarchákra" vagyonadót vetne ki

- ismertette a politikus.

Illusztráció: pixabay.com