2024.03.03., vasárnap - Kornélia
Debrecen: 9o - 9o
Az ország 19 megyéjében

Elesettek rendelője - felajánlásokból nyílt nőgyógyászati rendelő Budapesten

D. Tusnádi | 2023. szeptember 09. - 09:00
Elesettek rendelője - felajánlásokból nyílt nőgyógyászati rendelő Budapesten

Húsz hónap, tíz millió forint és számtalan ember lelkesedése hozta létre azt a hiánypótló intézményt, amely mostantól nehéz sorsú, hajléknélküli nőket fogad vizsgálatra, akiknek enélkül esélyük sem lenne egészségük karbantartására.

Bringások, álmodozók, adakozók, szociálisa érzékenyek = első pesti nőgyógyászati rendelő

Maga a rendelő ötlete Bicskei Levente - a budapesti egykori Merlin tulajdonosának - nevéhez fűződik, de hozzá kapcsolható végtelen számú akció, legyen szó állami gondozottak segítéséről, szociális lakások felújítása önkéntesen, adományok és forrás szervezés rászorulóknak, hajlék nélküliek patronálása, avagy az ukrajnai háborúból menekültek támogatása. Bevallása szerint a rendelő nem jöhetett volna létre a Budapest Bike Maffia nélkül, amely szervezet adta hozzá a jogi keretezést, logisztikát, az önkéntes munka velejét, Levente pedig a beágyazottsága, hitele révén tudott behúzni a beruházásra adományokat. 

A rendelő forrásszerzésére összehangolták posztjaikat és elképesztő tempóban, gyakorlatilag egy hét alatt folyt be annyi pénz, pontosabban 10 millió forint, amivel elkezdhették a rendelő kialakítását. Itt nem csak arról volt szó, hogy felállítanak egy pácienseket fogadó teret, a kezelési, gyógyítási eszközökkel, hanem ahhoz, hogy a rendelő rendeltetésszerű működését legalább hat hónapig finanszírozni tudják, tartalékot is kellett képezniük. A Bike Maffia ezért erre külön egy projektoldalt is létrehozott. 

 

Az adományok nagysága minden várakozásukat felülmúlta, így nem csak rendelőt tudtak kiépíteni, hanem aztán lett váró, bevezető folyosó, személyzeti wc, de építettek olyan mellékhelyiséget ahol a páciensek mosakodni és fürödni is tudnak - egy komplett szárny így megújult - mondta Bicskei Levente a Szabad Európa Rádiónak nyilatkozva.  

Esély az élethez elesetteknek is

A nőgyógyászati rendelőt még ez év márciusában nőnapra átadták, aktualitása a hírnek még is az, hogy a szükséges eszközök, teljes berendezés, orvosi és asszisztensi gárda mára állt fel abban a formában, hogy egy kiszámítható szakrendelés igénybe vehető legyen. 

Mára már orvosaik is vannak akik pro bono dolgoznak és állították össze a rendelési naptárt.   

A beruházás állami intézményben történt, a Budapesti Módszertani Szociális Intézmény (BMSZKI) falain belül, a Dózsa György úti telephelyén. A BMSZKI a fővárosban több mint egy tucat intézmányt működtet, többek között családok átmeneti otthonát, de csecsemőgondozókat is fenntartanak. Ezekben az intézményekben életvitelszerűen is legalább négy - ötezer ember talál hajlékra. 

A BMSZKI címe: Dózsa György út 152. Ott a helyszínen is lehet, sőt érdemes személyesen érdeklődni, készséggel segítenek a regisztrációban a rászorulóknak

- mondta a frisshírek.hu-nak Bicskei Levente.