2022.12.07., szerda - Ambrus
Debrecen: 1o - 1o
Az ország 19 megyéjében

Szennyvíz folyik Biatorbágyba a Füzes-patakon keresztül

frisshirek.hu, 2022. szeptember 28. - 10:55
Szennyvíz folyik Biatorbágyba a Füzes-patakon keresztül
Hiába szennyvíztisztító telepről van szó, maga szennyezi szennyvízzel a Füzes-patakot, amely Biatorbágy belvárosán csordogál végig.

Tisztítatlan szennyvizet engedett egy szennyvíztisztító telep a Páty és Biatorbágy között található Füzes-patakba, a súlyos környezetkárosítás miatt a Pest Megyei Főügyészség az illetékes környezetvédelmi hatósághoz fordult - adta hírül a szervezet az MTI-nek.

Egy patakba szennyvíz folyik, amelyet pont egy szennyvíztisztító enged a vízbe

- értesült róla a főügyészség a közlemény szerint. A patakot ugyan a hatóság nem nevezte meg, de az MTI beazonosította, hogy a Füzes-patak az áldozat. Vizsgálatot indítottak az ügyben, és megállapították, amelyre egy környezetvédő ember talán vizsgálat nélkül is eljut, hogy "a patak részét képezi Magyarország ökológiai hálózatának, és előfordulnak benne a jogszabályok alapján fokozottan védett fajok".

Ezt a természeti tényt a helyi hatóságok is ismerték, amelyből fakadóan a patak forrásának tövében lévő szennyvíztisztító telep csak szigorú feltételekkel kapott engedélyt, és megszabták számára azt is, hogy az üzemeltetés során a felszín alatti vizek minősége nem veszélyeztethető. Az esetleges kockázatos anyagokkal kapcsolatban pedig fokozott figyelmet kell fordítani arra, hogy a felszín alatti víz ne szennyeződjön, és a patakba még váratlan veszélyhelyzet esetén sem kerülhet nyers szennyvíz - fogalmazott a közlemény.

Az engedélyben előírt követelmények ellenére a telep sarkán található kifolyó csatornánál, éppen ott, ahol a patak is ered, erős szag terjeng.

A főügyészség hozzátette, hogy a patak vízfelszínén tisztítatlan szennyvíz nyoma, emberi fekália és szennyvíziszap, vagyis a szennyvíztisztítás után keletkező hulladékot is találtak. A szennyezés ráadásul terjedelmes szakaszon, több száz méteren haladt előre a közeli város felé, a víz folyásának irányába - írták -, azaz Biatorbágy felé.

"A patak a városban szabadidős tevékenységet nyújtó helyszíneken folyik át, és a város központi részén belefolyik egy másik patakba. Mindez közvetlen veszélyt jelent a lakosság és az élővilág számára, mivel a tisztítatlan szennyvíz folyamatosan szennyezi a felszíni és felszín alatti vízkészletet, amely kétszázszorosára növeli a bakteriális szennyezés értékét" - fogalmazott szigorúan a közlemény.

A szennyvíztisztító telep a jogszabályokat súlyosan megszegve üzemelt, ezért a környezetkárosítás mielőbbi megszüntetés érdekében az ügyészség intézkedett, hogy az illetékes hatóság lefolytassa a szükséges eljárást - fogalmazott a tudomására jutott információk alapján a szervezet közleményében, az MTI-nek pedig megerősítették, hogy a területileg illetékes környezetvédelmi hatósághoz fordultak.

A kiemelt kép forrása: az Otthonunk Biatorbágy Facebook-oldala