2022.12.07., szerda - Ambrus
Debrecen: 2o - 2o
Az ország 19 megyéjében

Oroszország a nyugatra tartó gázszállítás leállításával fenyeget

frisshirek.hu, 2022. szeptember 28. - 14:33
Oroszország a nyugatra tartó gázszállítás leállításával fenyeget
A Gazprom orosz állami gázipari monopólium figyelmeztetett, leállíthatja az Ukrajnán keresztül Nyugat-Európába irányuló gázszállítást is. Moszkva ezzel kívánja tovább fokozni Európa energetikai zsarolását, mindössze egy nappal a balti-tengeri gázvezetékeket ért valószínűsíthető szabotázsakciót követően.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök szerint ez egy jelzés Oroszország részéről, mely megmutatja, milyen eszközökhöz folyamodhat Moszkva a jövőben Európa további destabilizálása érdekében - írta meg a Portfolio. Mindazonáltal úgy tűnik, Európa energetikai szempontból felkészült a télre.

A legfrissebb adatok szerint az Európai Unió területén található föld alatti gáztárolók együttes töltöttsége megközelíti a 90 százalékot.

Nem zárható ki ugyanakkor, hogy a jövőben újabb szabotázsakciók történnek más, Európa ellátását biztosító energetikai vezetékek ellen.

Svédország miniszterelnöke véleménye szerint, hogy bár nem kifejezetten svéd vagy dán területek elleni támadásról van szó, de kormánya rendkívül komolyan veszi a történteket. Magdalena Andersson hozzátette: folyamatos kapcsolatban állnak a NATO-val és a szomszédos országokkal is.

„A svéd hírszerzéstől és a dán kapcsolatainktól is kaptunk információkat. Ezek alapján arra a következtetésre jutottunk, hogy ez valószínűleg egy szándékos cselekedet volt. Feltehetőleg szabotázsról van szó” – fogalmazott a svéd miniszterelnök.


Biden külügyminisztere szintén megszólalt a történtekkel kapcsolatban. Antony Blinken azt mondta: az első jelentések szerint nem zárható ki a szabotázs lehetősége, de ezt egyelőre nem erősítették meg.

„Tudomásom szerint a szivárgások nem lesznek jelentős hatással Európa energia-ellenállóképességére. Az Egyesült Államok nap mint nap azon dolgozik, hogy biztosítsa az energiabiztonságot Európa és az egész világ számára” – fogalmazott az amerikai tárcavezető.

Jelenleg mindkét vezetékpár üzemen kívül van. Az Északi Áramlat 1 azért, mert az orosz fél augusztusban leállította a földgázszállítást, az Északi Áramlat 2 pedig azért, mert a német fél Oroszország Ukrajna elleni támadása miatt februárban leállította a rendszer üzembehelyezési eljárását.

Az orosz-ukrán háború minden jel szerint a további eszkaláció irányába mutat. A hadszíntérről pedig korántsem mondható el, hogy Ukrajna bizonyos területeire korlátozódna. Moszkvában több alkalommal is utaltak arra, hogy véleményük szerint globális konfliktusról van szó, melynek a nyugati világ is részesévé vált az ukrajnai fegyverszállítások, illetve az Oroszország ellen bevezetett szankciók révén.

Képünk illusztráció, forrása: unsplash.com